Groen hekelt de stoere verklaringen van de voorbije dagen van regeringspartijen over de vluchtelingencrisis. De partij wil dat premier Charles Michel ingrijpt en het opbod stopt.

'In Duitsland durft kanselier Angela Merkel het op te nemen tegen xenofobe krachten. Bij ons zwijgt de premier. Zijn coalitiepartners lanceren ondertussen het ene hardvochtig idee na het andere. Hij staat erbij en kijkt er naar. Van een liberale premier hadden wij meer moed verwacht', aldus Kamerfractieleider Kristof Calvo.

Groen hekelt bijvoorbeeld het Open VLD-voorstel om de kinderbijslag voor erkende vluchtelingen in te beperken. 'De feiten hebben ook hun rechten. De kost van de kinderbijslag voor erkende vluchtelingen bedraagt amper 6 miljoen euro en dit op een totaal van 6 miljard dus amper 0,1%. Beweren dat dit een onhoudbare druk legt op onze sociale zekerheid, is van de pot gerukt. Maar ondertussen is het kwaad wel geschied. De demagogie van Bart De Wever en Gwendolyn Rutten haalt de bereidheid tot solidariteit met oorlogsvluchtelingen beetje bij beetje onderuit', zegt Kamerlid Wouter De Vriendt.

Voor Groen moeten menselijkheid en solidariteit daarbij centraal staan. 'Regeringspartijen Open VLD en N-VA lijken met een opbod vooral kiezers te willen winnen. Intussen belanden gezinnen met kinderen die een oorlog ontvlucht zijn op straat omdat onze procedure de, overigens voorspelbare, toestroom niet aankan. Laat ons aan het begin van dit politieke jaar met oplossingen komen', besluit Calvo. (TE)

Groen hekelt de stoere verklaringen van de voorbije dagen van regeringspartijen over de vluchtelingencrisis. De partij wil dat premier Charles Michel ingrijpt en het opbod stopt. 'In Duitsland durft kanselier Angela Merkel het op te nemen tegen xenofobe krachten. Bij ons zwijgt de premier. Zijn coalitiepartners lanceren ondertussen het ene hardvochtig idee na het andere. Hij staat erbij en kijkt er naar. Van een liberale premier hadden wij meer moed verwacht', aldus Kamerfractieleider Kristof Calvo.Groen hekelt bijvoorbeeld het Open VLD-voorstel om de kinderbijslag voor erkende vluchtelingen in te beperken. 'De feiten hebben ook hun rechten. De kost van de kinderbijslag voor erkende vluchtelingen bedraagt amper 6 miljoen euro en dit op een totaal van 6 miljard dus amper 0,1%. Beweren dat dit een onhoudbare druk legt op onze sociale zekerheid, is van de pot gerukt. Maar ondertussen is het kwaad wel geschied. De demagogie van Bart De Wever en Gwendolyn Rutten haalt de bereidheid tot solidariteit met oorlogsvluchtelingen beetje bij beetje onderuit', zegt Kamerlid Wouter De Vriendt. Voor Groen moeten menselijkheid en solidariteit daarbij centraal staan. 'Regeringspartijen Open VLD en N-VA lijken met een opbod vooral kiezers te willen winnen. Intussen belanden gezinnen met kinderen die een oorlog ontvlucht zijn op straat omdat onze procedure de, overigens voorspelbare, toestroom niet aankan. Laat ons aan het begin van dit politieke jaar met oplossingen komen', besluit Calvo. (TE)