In beeld: de identitaire opstoten van Michel-I

In beeld: de identitaire opstoten van Michel-I
© BelgaImage

11 oktober 2014 © Belga

Charles Michel legt de eed af als premier.

14 oktober 2014 © Belga

Staatssecretaris voor Migratie en Asiel Theo Francken (N-VA) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bezoeken het verjaardagsfeest van Bob Maes, de oprichter van de rechtse Vlaamse Militanten Orde. Dat valt slecht ter linkerzijde, vooral aan Franstalige kant. PS-fractieleider Laurette Onkelinx (PS) spreekt in de Kamer over 'le bruit des bottes'.

24 januari 2015 © Belga

Kris Peeters (CD&V) maakt vergezeld van zijn vrouw en zowat de voltallige pers een wandeling op de Meir. De minister van Werk wil op die manier tonen dat Antwerpen nog steeds veilig is. De CD&V is niet opgezet met de militairen die sinds de aanslagen in Parijs in hartje Antwerpen patrouilleren.

18 juni 2015 © Belga

Premier Michel erkent in de Kamer de Armeense genocide. Bij een herdenkingsmoment twee weken later zijn verschillende politici van Turkse origine, zoals Meyrem Almaci (Groen) of Veli Yuksel (CD&V), afwezig.

08 juli 2015 © Belga

Theo Francken kondigt aan dat België 244 Syrische christenen uit Aleppo opneemt. De actie komt er na lobbywerk van christelijke verenigingen. De oppositiepartijen verwijten Francken willekeur.

02 september 2015 © Belga

Voor de kust van Bodrum spoelt het lijk van de driejarige peuter Aylan aan. In een interview met Het Laatste Nieuws benadrukt Bart De Wever dat Aylans dood 'niet onze schuld' is en waarschuwt hij voor een opengrenzenbeleid.

22 september 2015 © Belga

Tijdens het openingscollege van Carl Devos aan de Universiteit Gent pleit Bart De Wever voor een aanpassing van de Conventie van Genève, zodat vluchtelingen minder sociale rechten hebben. Opmerkelijk genoeg zal SP.A-coryfee Johan Vande Lanotte dat pleidooi in februari 2016 herhalen.

22 maart 2016 © Belga

Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en de metrohalte Maalbeek komen 35 mensen om het leven.

25 maart 2016 © Belga

Drie dagen na de aanslagen geeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de Belgische verbindingsofficier in Turkije de schuld voor de aanslagen, omdat die een tip van de Turkse autoriteiten niet zou hebben doorgegeven. De man wordt achteraf door zijn meerderen van alle blaam vrijgesproken.

18 april 2016 © Belga

In een interview met De Standaard beweert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat 'een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen'. De minister blijkt voor die bewering evenwel geen bewijs te hebben.

06 juni 2016 © Belga

Open VLD-fractieleider Patrick Dewael stelt voor om een preambule aan de Grondwet toe te voegen. Daarin wil hij onder andere de gelijkheid van man en vrouw opnemen.

29 juli 2016 © Belga

In Joods Actueel spreekt Bart De Wever zijn verbazing uit over het feit dat de Israël-kritische opiniemaker Youssef Kobo voor CD&V werkt. Geconfronteerd met foute humor uit oudere tweets neemt Kobo in september 2016 ontslag.

15 oktober 2016 © Belga

Waals minister-president Paul Magnette (PS) weigert het CETA-vrijhandelsakkoord met Canada te ondertekenen. Premier Charles Michel kan enkel vaststellen dat België door de demarche van Magnette niet kan tekenen.

27 oktober 2016 © Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigert een humanitair visum af te leveren aan een gezin van vier uit Aleppo. Hij noemt het arrest van de Raad van Vreemdelingenbetwistingen dat hem daartoe dwingt 'krankzinnig'. Na een heuse procedureslag hoeft de staatssecretaris finaal geen visum af te leveren.

21 maart 2017 © Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) beschuldigt de ngo Artsen zonder Grenzen ervan mensensmokkel te stimuleren. Hij vindt dat de ngo een aanzuigeffect creëert.

24 maart 2017 © Belga

N-VA-fractieleider Peter De Roover dient een wetsvoorstel in dat buitenlandse staatshoofden en regeringsleden verbiedt om in België politieke activiteiten te houden. Op die manier wil hij voorkomen dat de Turkse president Erdogan in België campagne komt voeren voor het grondwettelijk referendum.

22 april 2017 © Belga

In een interview in Het Laatste Nieuws noemt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten 'onze manier van leven' 'superieur aan alle andere'. 'Ik heb respect voor wie gelovig is, maar val er mij niet mee lastig.'

13 mei 2017 © Belga

N-VA-fractieleider Peter De Roover lanceert een voorstel om de dubbele nationaliteit af te schaffen. Een dag later keert de partij al terug op haar stappen, omdat het voorstel juridisch niet haalbaar is.

20 september 2017 © Belga

De jongerenafdeling van Ecolo publiceert op Twitter een afbeelding waarop Theo Francken gefotoshopt staat in een nazikostuum. Groen neemt al snel afstand van de actie, zusterpartij Ecolo niet. Een klacht van Francken wordt halverwege februari 2018 geseponeerd.

30 oktober 2017 © Belga

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vlucht uit angst voor arrestatie naar België. Tot irritatie van de overige partijen blijven N-VA-kopstukken het Spaanse gerecht bekritiseren. In oktober 2018 besluit Spanje de diplomatieke banden met Vlaanderen te verbreken.

18 december 2017 © Belga

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert wil een verbod op zichtbare levensbeschouwelijke tekens van religies die meer dan vijf procent van de bevolking belijdt. In de praktijk slaat het verbod op de islam. Wouter Beke is not amused met het voorstel.

20 december 2017 © Belga

Verschillende Sudanezen die uit België zijn teruggestuurd beweren dat ze bij aankomst in hun thuisland gefolterd zijn. Als blijkt dat Francken loog over de verder geplande repatriëringen, eist Wouter Beke zijn ontslag. De Wever dreigt bij een ontslag van Francken de N-VA uit de regering terug te trekken. Francken blijft zitten.

17 mei 2018 © Belga

Tijdens een achtervolging op een bestelwagen met transmigranten sterft de tweejarige peuter Mawda door een politiekogel. Bart De Wever bekritiseert premier Michel omdat hij de ouders achteraf ontvangt, en vindt dat ook zij verantwoordelijkheid dragen voor het gebeurde.

14 oktober 2018 © Belga

Bij de gemeenteraadsverkiezingen winnen Vlaams Belang en Groen. De N-VA verliest in verschillende steden terrein.

08 december 2018 © Belga

Hoewel ze tijdens de onderhandelingen nooit een veto uitsprak, wil de N-VA niet langer dat België het migratiepact van Marrakesh tekent. Wanneer premier Michel weigert terug te krabbelen, stapt de N-VA uit de regering.