Dat bericht De Standaard. Sinds 24 juli kan de Dienst Vreemdelingenzaken een administratieve boete van 200 euro geven aan vreemdelingen die hier niet volgens de regels verblijven.

Het kan gaan om vreemdelingen die onrechtmatig de Schengenzone zijn binnengekomen of die na een kort verblijf van drie maanden niet naar hun land terugkeren, maar ook om Europese burgers die op de luchthaven zonder geldige documenten worden tegengehouden of zich niet tijdig in een gemeente inschrijven wanneer ze van plan zijn langer dan drie maanden hier te verblijven.

"De boodschap moet duidelijk zijn dat wie naar ons land komt, zich in regel moet stellen. We willen echt de malafide dossiers en flagrante misbruiken aanpakken. Zo komen Fransen zich hier soms vestigen zonder zich aan te melden, om bepaalde taksen te ontlopen", klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Alleen de Dienst Vreemdelingenzaken kan beslissen om al dan niet een boete op te leggen, na vaststellingen van de politie- en gemeentediensten. Overtreders moeten de boete onmiddellijk betalen. (Belga/JH)

Dat bericht De Standaard. Sinds 24 juli kan de Dienst Vreemdelingenzaken een administratieve boete van 200 euro geven aan vreemdelingen die hier niet volgens de regels verblijven.Het kan gaan om vreemdelingen die onrechtmatig de Schengenzone zijn binnengekomen of die na een kort verblijf van drie maanden niet naar hun land terugkeren, maar ook om Europese burgers die op de luchthaven zonder geldige documenten worden tegengehouden of zich niet tijdig in een gemeente inschrijven wanneer ze van plan zijn langer dan drie maanden hier te verblijven. "De boodschap moet duidelijk zijn dat wie naar ons land komt, zich in regel moet stellen. We willen echt de malafide dossiers en flagrante misbruiken aanpakken. Zo komen Fransen zich hier soms vestigen zonder zich aan te melden, om bepaalde taksen te ontlopen", klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Alleen de Dienst Vreemdelingenzaken kan beslissen om al dan niet een boete op te leggen, na vaststellingen van de politie- en gemeentediensten. Overtreders moeten de boete onmiddellijk betalen. (Belga/JH)