Echt optimistisch klonk Europees parlementslid en gewezen CD&V-voorzitter Thyssen donderdagochtend niet. Zo geeft ze toe dat een jaar na de val van de regering alles "erg vast" zit en dat het vertrouwen tussen de onderhandelaars "ver zoek" is. Net als Europees president Herman Van Rompuy bestempelt Thyssen de politieke impasse in ons land als "zielig, triest".

Toch kan er volgens Thyssen enkel een oplossing komen als de onderhandelaars, en in de eerste plaats verkiezingslaureaten PS en N-VA, blijven zoeken naar een akkoord. Maar of de gesprekken dan over de zomer moeten getild worden is een andere zaak.

Toverwoord overzomeren

"Ik heb ook het toverwoord 'overzomeren' gehoord. Maar het is nooit goed om deadlines te stellen", aldus Thyssen. Zij pleit ervoor om "hard door te werken". "Iedereen moet bereid zijn om een reset te doen en de ego's aan de kant te zetten", klonk het.

Om een akkoord te bereiken is er volgens Thyssen vooral vertrouwen nodig en dat vertrouwen is er momenteel onvoldoende. Dat Di Rupo blijkbaar woensdag een voorstel rond de financieringswet van tafel veegde nadat zijn experts er eerder mee akkoord gingen, is ook niet goed voor het vertrouwen.

"Je kan niet eerst signalen geven dat iets goed komt en het daarna van tafel vegen", aldus Thyssen. (Belga)

Echt optimistisch klonk Europees parlementslid en gewezen CD&V-voorzitter Thyssen donderdagochtend niet. Zo geeft ze toe dat een jaar na de val van de regering alles "erg vast" zit en dat het vertrouwen tussen de onderhandelaars "ver zoek" is. Net als Europees president Herman Van Rompuy bestempelt Thyssen de politieke impasse in ons land als "zielig, triest". Toch kan er volgens Thyssen enkel een oplossing komen als de onderhandelaars, en in de eerste plaats verkiezingslaureaten PS en N-VA, blijven zoeken naar een akkoord. Maar of de gesprekken dan over de zomer moeten getild worden is een andere zaak. Toverwoord overzomeren "Ik heb ook het toverwoord 'overzomeren' gehoord. Maar het is nooit goed om deadlines te stellen", aldus Thyssen. Zij pleit ervoor om "hard door te werken". "Iedereen moet bereid zijn om een reset te doen en de ego's aan de kant te zetten", klonk het. Om een akkoord te bereiken is er volgens Thyssen vooral vertrouwen nodig en dat vertrouwen is er momenteel onvoldoende. Dat Di Rupo blijkbaar woensdag een voorstel rond de financieringswet van tafel veegde nadat zijn experts er eerder mee akkoord gingen, is ook niet goed voor het vertrouwen. "Je kan niet eerst signalen geven dat iets goed komt en het daarna van tafel vegen", aldus Thyssen. (Belga)