Volgens de studie van de NBB boeken Electrabel en SPE Luminus een winst tussen de 809 en 951 miljoen euro op energie van afgeschreven kerncentrales. Volgens de CREG ligt dat bedrag een stuk hoger: tussen de 1,75 en 2,28 miljard euro.

Wie heeft er gelijk? Vicepremier Didier Reynders drukte alvast zijn vertrouwen uit in de studie van de NBB en zegt de kritiek van de CREG op het NBB-rapport "niet erg te begrijpen". Hij herhaalde zijn voorstel om de nucleaire taks te verdubbelen tot 500 miljoen euro per jaar.

Zalvende taal
Bij de Vlaamse liberalen klinkt het een stuk voorzichtiger. Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne gaf aan dat de waarheid "waarschijnlijk in het midden zal liggen". Problematisch in de NBB-berekening is voor Van Quickenborne dat enkel rekening wordt gehouden met de, lagere, energieprijzen voor grote bedrijven en niet met de duurdere prijzen voor gezinnen en kmo's. Ook de groenen kaartten dit punt eerder deze week al aan.

Over het bedrag van de taks laat Van Quickenborne niet in zijn kaarten kijken. "Het belangrijkste is dat Electrabel meer moet betalen dan de 250 miljoen euro nu". De NBB waarschuwt voor een te hoge taks, omdat de energieproducenten dan geneigd kunnen zijn om de centrales te sluiten of de taks simpelweg door te rekenen aan de consumenten.

Volgens vicepremier Laurette Onkelinx (PS) zal nu geprobeerd worden de verschillende cijfers "te verzoenen". Ze gaf aan dat de regering niet uitgerust is om te zeggen wie gelijk heeft en wie niet. Maar Electrabel en SPE (Luminus) zullen in ieder geval moeten betalen.

Voor vicepremier Steven Vanackere (CD&V) is het nu een kwestie om de zaak "rustig te bekijken". Hij erkent dat er een groot verschil is tussen de beide benaderingen maar wil net als Onkelinx geen uitspraak doen over wie gelijk heeft. "De politici hebben niet de academische waarheid in pacht".

Joëlle Milquet (cdH) ziet dan weer heil in een nieuwe taks. Maar over het hoe en de omvang van die taks wil ze geen toelichting geven. (Belga/INM)

Volgens de studie van de NBB boeken Electrabel en SPE Luminus een winst tussen de 809 en 951 miljoen euro op energie van afgeschreven kerncentrales. Volgens de CREG ligt dat bedrag een stuk hoger: tussen de 1,75 en 2,28 miljard euro. Wie heeft er gelijk? Vicepremier Didier Reynders drukte alvast zijn vertrouwen uit in de studie van de NBB en zegt de kritiek van de CREG op het NBB-rapport "niet erg te begrijpen". Hij herhaalde zijn voorstel om de nucleaire taks te verdubbelen tot 500 miljoen euro per jaar. Zalvende taal Bij de Vlaamse liberalen klinkt het een stuk voorzichtiger. Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne gaf aan dat de waarheid "waarschijnlijk in het midden zal liggen". Problematisch in de NBB-berekening is voor Van Quickenborne dat enkel rekening wordt gehouden met de, lagere, energieprijzen voor grote bedrijven en niet met de duurdere prijzen voor gezinnen en kmo's. Ook de groenen kaartten dit punt eerder deze week al aan. Over het bedrag van de taks laat Van Quickenborne niet in zijn kaarten kijken. "Het belangrijkste is dat Electrabel meer moet betalen dan de 250 miljoen euro nu". De NBB waarschuwt voor een te hoge taks, omdat de energieproducenten dan geneigd kunnen zijn om de centrales te sluiten of de taks simpelweg door te rekenen aan de consumenten. Volgens vicepremier Laurette Onkelinx (PS) zal nu geprobeerd worden de verschillende cijfers "te verzoenen". Ze gaf aan dat de regering niet uitgerust is om te zeggen wie gelijk heeft en wie niet. Maar Electrabel en SPE (Luminus) zullen in ieder geval moeten betalen. Voor vicepremier Steven Vanackere (CD&V) is het nu een kwestie om de zaak "rustig te bekijken". Hij erkent dat er een groot verschil is tussen de beide benaderingen maar wil net als Onkelinx geen uitspraak doen over wie gelijk heeft. "De politici hebben niet de academische waarheid in pacht". Joëlle Milquet (cdH) ziet dan weer heil in een nieuwe taks. Maar over het hoe en de omvang van die taks wil ze geen toelichting geven. (Belga/INM)