Huurwaarborg wordt opgetrokken van twee naar drie maanden

Huis te huur © Belga

De Vlaamse regering heeft het huurdecreet goedgekeurd. De huurwaarborg wordt opgetrokken van twee naar drie maanden.

De Vlaamse regering heeft het huurdecreet goedgekeurd. De huurwaarborg wordt opgetrokken van twee naar drie maanden.

Minister van Wonen Liesbeth Homans beschouwt de hogere huurwaarborg als tegenprestatie voor de ­zogenaamde huurwaarborg­lening. Een huurder zou de huurwaarborg op een geblokkeerde rekening kunnen storten zonder dat de verhuurder de afkomst van het geld (een lening) kent. Ze wijst er ook op dat een voldoende hoge huurwaarborg verhuurders kan overtuigen om te verhuren aan ‘minder voor de hand liggende huurders’.

CD&V was het oorspronkelijk niet eens met de verhoging van de waarborg tot drie maanden, maar omdat er een reeks flankerende maatregelen komt gaat nu toch iedereen akkoord. Zo komt er een renteloze, anonieme huurwaarborgregeling. ‘Heel wat verhuurders weigeren immers een waarborg die afkomstig is van het OCMW’, zegt minister Homans. Ook de OCMW’s verlenen indien gewenst nog steeds een waarborg, de huurder kiest.

Belangrijk voor CD&V is dat de verhoging van de huurwaarborg pas zal worden ingevoerd van zodra de renteloze lening beschikbaar is.

Huurcontracten makkelijker opgezegd voor renovatie

Nieuw is voorts dat huurder of verhuurder ook bij het aflopen van het contract een plaatsbeschrijving kunnen vragen en dat huurcontracten makkelijker kunnen worden opgezegd voor een renovatie. Huurders moeten zich voortaan ook verplicht verzekeren voor waterschade.

In de toekomst zullen ook verhuurdersorganisaties erkend en financieel ondersteund worden, net als huurdersverenigingen. Op die manier moeten ze onder meer extra armslag krijgen in het sensibiliseren voor discriminatie op de huurmarkt.

Homans belooft tot slot ook werk te maken van het geconventioneerd huren, voor mensen die net te veel verdienen voor een sociale woning. Dat systeem wordt in een ander decreet gegoten, dat samen met het huurdecreet in het voorjaar in het parlement zal komen.

Het Vlaams Huurdersplatform reageerde eerder al negatief op een hogere huurwaarborg. ‘Nu al heeft 42 procent van de huurders moeite om die waarborg op tafel te leggen. Dat percentage zal bij een hogere waarborg alleen maar toenemen’, aldus Joy Verstichelevan het Huurdersplatform.

Groen vindt het huurdecreet dat vrijdag werd goedgekeurd door de Vlaamse regering onaanvaardbaar. ‘Met dit huurdecreet laat minister Homans zowat 160.000 gezinnen compleet in de steek. De zwaksten op de huurmarkt worden simpelweg vergeten. Dit is een minister van Wonen onwaardig, en al helemaal schandalig voor een minister van Armoedebestrijding’, klinkt het.

‘Op dit moment is een derde van de private huurders in armoede beland. Minister Homans beloofde dat ze deze groep zou beschermen, door een systeem uit te werken van geconventioneerd huren. Hierbij geeft de overheid bijvoorbeeld een premie aan de verhuurder die zijn huurprijs verlaagt ten voordele van de zwakste huurders. Van dit systeem is echter geen sprake in het huurdecreet dat Homans vrijdag voorstelde’, zegt An Moerenhout, Vlaams parlementslid voor Groen.

‘Een actieplan tegen discriminatie op de huurmarkt, een integratiepact, een systeem om de zwaksten te beschermen: Homans heeft ons heel mooie dingen beloofd. Alleen blijkt ook vandaag weer dat de minister niet verder geraakt dan beloftes’, besluit Moerenhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content