In twee straten langs de Kalmthoutse Heide worden 30 woningen ontruimd. De woningen lopen volgens de brandweer geen gevaar, het zou enkel gaan om rookhinder. Andere omwonenden wordt gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Mogelijk moeten straks nog meer woningen worden ontruimd.

De straten rond de heide blijven intussen ook afgesloten voor het publiek. Dat is al sinds woensdag het geval.

In het natuurgebied Kalmthoutse Heide is 500 hectare in de vlammen opgegaan. Het is grootste heidebrand uit de geschiedenis.

De grote brand die sinds woensdagmiddag op de Kalmthoutse Heide woedde, was sinds 2 uur in de nacht van woensdag op donderdag onder controle. De laatste grote brandhaard bevond zich tegen de Nederlandse grens, waar een bulldozer een brandgang heeft gegraven om het blussen door de brandweer mogelijk te maken.

Wind
Uiteindelijk zijn meer dan 400 brandweermannen ingezet om het vuur te bestrijden. Drie van hen raakten daarbij gewond. De brandweer zetten ook terreinwagens en een blushelikopter in. Het leger leverde bulldozers en de Civiele Bescherming was ter plaatse met 20 tankers. De bluswerken werden enorm gehinderd door de wind die voortdurend van richting veranderde. Ook vandaag staat er nog een strakke veranderlijke wind.

Heropflakkeringen
Donderdag wordt de hele dag nageblust. Het vuur wakkert weer aan door een sterke wind. In totaal is er 450 tot 500 hectare heide en bos afgebrand. Het is de grootste brand ooit op de Kalmthoutse Heide.

"Vandaag blijft een 50-tal brandweerlui, vooral van korpsen uit de onmiddellijke omgeving, op het terrein om de kleine heropflakkeringen meteen de kiem in te kunnen smoren. Boven de heide zal een helikopter de situatie monitoren door middel van warmtebeelden", aldus burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) van Kalmthout donderdagochtend.

Oorzaak
Nu de brand eindelijk onder controle is geraakt, kan er stilaan worden overgegaan tot andere prioriteiten. Zo start de politie, daarin bijgestaan door de brandweer, een onderzoek naar de oorzaak van de brand, ontstaan nabij de Putse Moer. Het Agentschap Natuur en Bos zal een schatting maken van de schade aan het natuurdomein.

Record
Zeker is nu al dat het om de grootste brand ooit gaat op de Kalmthoutse Heide. Het vorige record van 450 hectare afgebrande heide dateert van 1996. Ditmaal zou het vooral om struiken en gras gaan, maar ook enkele stukken bos moesten eraan geloven.

In deze lange periode van droogte is de brand op de Kalmthoutse Heide de derde heidebrand op korte tijd. Ook op de Hoge Venen en in Meeuwen-Gruitrode gingen grote delen heide in de vlammen op.(Belga/EE)

Buurtbewoners kunnen voor meer informatie nog steeds terecht op de website van de gemeente, www.kalmthout.be, en op het infonummer 03 620 22 78.

In twee straten langs de Kalmthoutse Heide worden 30 woningen ontruimd. De woningen lopen volgens de brandweer geen gevaar, het zou enkel gaan om rookhinder. Andere omwonenden wordt gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Mogelijk moeten straks nog meer woningen worden ontruimd. De straten rond de heide blijven intussen ook afgesloten voor het publiek. Dat is al sinds woensdag het geval. In het natuurgebied Kalmthoutse Heide is 500 hectare in de vlammen opgegaan. Het is grootste heidebrand uit de geschiedenis. De grote brand die sinds woensdagmiddag op de Kalmthoutse Heide woedde, was sinds 2 uur in de nacht van woensdag op donderdag onder controle. De laatste grote brandhaard bevond zich tegen de Nederlandse grens, waar een bulldozer een brandgang heeft gegraven om het blussen door de brandweer mogelijk te maken. Wind Uiteindelijk zijn meer dan 400 brandweermannen ingezet om het vuur te bestrijden. Drie van hen raakten daarbij gewond. De brandweer zetten ook terreinwagens en een blushelikopter in. Het leger leverde bulldozers en de Civiele Bescherming was ter plaatse met 20 tankers. De bluswerken werden enorm gehinderd door de wind die voortdurend van richting veranderde. Ook vandaag staat er nog een strakke veranderlijke wind. Heropflakkeringen Donderdag wordt de hele dag nageblust. Het vuur wakkert weer aan door een sterke wind. In totaal is er 450 tot 500 hectare heide en bos afgebrand. Het is de grootste brand ooit op de Kalmthoutse Heide. "Vandaag blijft een 50-tal brandweerlui, vooral van korpsen uit de onmiddellijke omgeving, op het terrein om de kleine heropflakkeringen meteen de kiem in te kunnen smoren. Boven de heide zal een helikopter de situatie monitoren door middel van warmtebeelden", aldus burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) van Kalmthout donderdagochtend. Oorzaak Nu de brand eindelijk onder controle is geraakt, kan er stilaan worden overgegaan tot andere prioriteiten. Zo start de politie, daarin bijgestaan door de brandweer, een onderzoek naar de oorzaak van de brand, ontstaan nabij de Putse Moer. Het Agentschap Natuur en Bos zal een schatting maken van de schade aan het natuurdomein. Record Zeker is nu al dat het om de grootste brand ooit gaat op de Kalmthoutse Heide. Het vorige record van 450 hectare afgebrande heide dateert van 1996. Ditmaal zou het vooral om struiken en gras gaan, maar ook enkele stukken bos moesten eraan geloven. In deze lange periode van droogte is de brand op de Kalmthoutse Heide de derde heidebrand op korte tijd. Ook op de Hoge Venen en in Meeuwen-Gruitrode gingen grote delen heide in de vlammen op.(Belga/EE) Buurtbewoners kunnen voor meer informatie nog steeds terecht op de website van de gemeente, www.kalmthout.be, en op het infonummer 03 620 22 78.