Het Agentschap Zorg en Gezondheid roept de gemeenten in kwestie uit tot 'huisartsarm', wat betekent dat er minder dan 90 actieve huisdokters per 100.000 inwoners zijn, of minder dan 125 in dunbevolkte gemeentes.

Volgens Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica dringt zich een ommekeer op in de werking van huisartsenpraktijken. 'Om één oudere huisarts te vervangen, heb je er 1,5 à 2 nodig. Jongere artsen zoeken - terecht - een beter evenwicht tussen werk en privé en zijn niet langer bereid om 80 uur per week te kloppen. Dat verklaart meteen waarom heel wat praktijken er een patiëntenstop op nahouden', klinkt het.

Van Giel ziet heil in meer ondersteuning, via bijvoorbeeld een assistent en een verpleegkundige, en pleit ook voor de afschaffing van een verplicht ziektebriefje voor één dag werkverlet.

Om het probleem aan te pakken, zal er in Vlaanderen vanaf 2022 nog meer ingezet worden op het ondersteunen van multidisciplinaire praktijken, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

'Tot voor kort werden vestigingspremies toegekend aan huisartsenarme gemeenten. Uit een evaluatierapport bleek echter dat er zich hierdoor niet meer huisartsen vestigden in deze gemeenten. Wat wel bleek bij te dragen aan de kwaliteitsvolle zorg waren bijvoorbeeld huisartsenwachtposten of multidisciplinaire praktijken', merkt het agentschap op. Daarom zullen huisartsen die een samenwerkingsverband aangaan met andere disciplines (bijvoorbeeld een praktijkassistent of -verpleegkundige) een financiële ondersteuning krijgen.

Daarnaast zal een planningscommissie oordelen of er in Vlaanderen meer huisartsen kunnen afstuderen, luidt het.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid roept de gemeenten in kwestie uit tot 'huisartsarm', wat betekent dat er minder dan 90 actieve huisdokters per 100.000 inwoners zijn, of minder dan 125 in dunbevolkte gemeentes. Volgens Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica dringt zich een ommekeer op in de werking van huisartsenpraktijken. 'Om één oudere huisarts te vervangen, heb je er 1,5 à 2 nodig. Jongere artsen zoeken - terecht - een beter evenwicht tussen werk en privé en zijn niet langer bereid om 80 uur per week te kloppen. Dat verklaart meteen waarom heel wat praktijken er een patiëntenstop op nahouden', klinkt het. Van Giel ziet heil in meer ondersteuning, via bijvoorbeeld een assistent en een verpleegkundige, en pleit ook voor de afschaffing van een verplicht ziektebriefje voor één dag werkverlet. Om het probleem aan te pakken, zal er in Vlaanderen vanaf 2022 nog meer ingezet worden op het ondersteunen van multidisciplinaire praktijken, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.'Tot voor kort werden vestigingspremies toegekend aan huisartsenarme gemeenten. Uit een evaluatierapport bleek echter dat er zich hierdoor niet meer huisartsen vestigden in deze gemeenten. Wat wel bleek bij te dragen aan de kwaliteitsvolle zorg waren bijvoorbeeld huisartsenwachtposten of multidisciplinaire praktijken', merkt het agentschap op. Daarom zullen huisartsen die een samenwerkingsverband aangaan met andere disciplines (bijvoorbeeld een praktijkassistent of -verpleegkundige) een financiële ondersteuning krijgen. Daarnaast zal een planningscommissie oordelen of er in Vlaanderen meer huisartsen kunnen afstuderen, luidt het.