"Het gaat er niet over om mensen hun rechtmatige zorgen te ontnemen, maar wel om dat te doen met versterkte beveiliging als we zien dat de patiënt gekend is voor geweld", zegt voorzitter van de Orde Benoît Dejemeppe in de Franstalige krant Le Soir. Uit een recent onderzoek bij 218 artsen blijkt dat 63 procent al te maken heeft gehad met geweld. In een vijfde van de gevallen gaat het om fysiek geweld.

Praktische maatregelen

Dokter Rufij Baeke van de Syndicaat van Vlaamse Huisartsen brengt in het VTM Nieuws enkele praktische maatregelen naar voren. Zo wenst hij dat de artsen toegang krijgen tot de databanken van de politie. Voorts is hij voorstander van een applicatie die de dokters kunnen raadplegen om na te gaan of een patiënt al dan niet een crimineel is. "Op basis van die gegevens kunnen de artsen dan de nodige maatregelen voorafgaand aan het bezoek", zegt hij.

Indien er twijfels zijn over het profiel van de patiënten, zouden de artsen graag hebben dat een agent hun vergezelt wanneer zij de patiënt bezoeken. In ruil zouden zij informatie geven aan de politie.

Privacy

Volgens de huisartsenvereniging Domus Medica kan een zwarte lijst de oplossing zijn, maar de vereniging waarschuwt dat het niet zo eenvoudig is. "Er kunnen bezwaren zijn qua privacy. Wie zou die lijst beheren? Wat zijn de criteria om er op en af te geraken? We moeten daarmee oppassen: het zou een heel lange discussie kunnen worden en dat leidt de aandacht af van maatregelen die snel zouden kunnen genomen worden om de veiligheid van huisartsen te verbeteren", zegt Roel van Giel van Domus Medica aan deredactie.be.

Volgens Baeke heeft de arts dan weer de elementaire plicht als burger om de volledige bevolking te beveiligen door eventueel informatie door te spelen aan de bevoegde instanties.

Koen Geens, minister van Justitie (CD&V) is een voorstander van het gedeelde beroepsgeheim. Hij werkt aan een wettelijke regeling. (NS)

"Het gaat er niet over om mensen hun rechtmatige zorgen te ontnemen, maar wel om dat te doen met versterkte beveiliging als we zien dat de patiënt gekend is voor geweld", zegt voorzitter van de Orde Benoît Dejemeppe in de Franstalige krant Le Soir. Uit een recent onderzoek bij 218 artsen blijkt dat 63 procent al te maken heeft gehad met geweld. In een vijfde van de gevallen gaat het om fysiek geweld. Dokter Rufij Baeke van de Syndicaat van Vlaamse Huisartsen brengt in het VTM Nieuws enkele praktische maatregelen naar voren. Zo wenst hij dat de artsen toegang krijgen tot de databanken van de politie. Voorts is hij voorstander van een applicatie die de dokters kunnen raadplegen om na te gaan of een patiënt al dan niet een crimineel is. "Op basis van die gegevens kunnen de artsen dan de nodige maatregelen voorafgaand aan het bezoek", zegt hij. Indien er twijfels zijn over het profiel van de patiënten, zouden de artsen graag hebben dat een agent hun vergezelt wanneer zij de patiënt bezoeken. In ruil zouden zij informatie geven aan de politie. Volgens de huisartsenvereniging Domus Medica kan een zwarte lijst de oplossing zijn, maar de vereniging waarschuwt dat het niet zo eenvoudig is. "Er kunnen bezwaren zijn qua privacy. Wie zou die lijst beheren? Wat zijn de criteria om er op en af te geraken? We moeten daarmee oppassen: het zou een heel lange discussie kunnen worden en dat leidt de aandacht af van maatregelen die snel zouden kunnen genomen worden om de veiligheid van huisartsen te verbeteren", zegt Roel van Giel van Domus Medica aan deredactie.be. Volgens Baeke heeft de arts dan weer de elementaire plicht als burger om de volledige bevolking te beveiligen door eventueel informatie door te spelen aan de bevoegde instanties. Koen Geens, minister van Justitie (CD&V) is een voorstander van het gedeelde beroepsgeheim. Hij werkt aan een wettelijke regeling. (NS)