Door de hoge prijzen voor stookolie en andere klassieke brandstoffen proberen veel Belgen te besparen op hun energiefactuur. "Wij horen verhalen over mensen die hout gaan sprokkelen op containerparken om hun huis extra te verwarmen", luidt het bij de federatie van brandstoffenhandelaars. Zij klagen over dalende winsten en een te strenge regelgeving voor hun rij- en rusttijden.

De koudegolf houdt aan, maar de brandstofhandelaars lijken daar niet van te profiteren. "Mensen besparen steeds meer en meer op hun brandstoffactuur en kopen hun huisbrandolie in minder grote hoeveelheden", zegt woordvoerder Johan Mattart van de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (BRAFCO).

Door de hoge energieprijzen springen veel Belgen creatiever om met hun energiebronnen. "Mensen zoeken alternatieven om hun huizen extra te verwarmen", aldus Mattart. "Bijvoorbeeld door meer hout en steenkool te gaan gebruiken. Er gaan zelfs verhalen de ronde dat er hout gesprokkeld wordt op containerparken om toch maar te kunnen besparen."

Een bijkomend probleem is volgens Mattart de strenge wetgeving voor rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs. "Die beschermt vrachtwagenchauffeurs tegen oververmoeidheid achter het stuur. Maar onze chauffeurs moeten niet zo lang op de baan zijn en hebben heel wat afwisseling tijdens hun werkuren." Mattart hoopt dat de regering de regels voor chauffeurs van brandstoffen versoepelt. "Anders wordt het moeilijk om onze klanten uit de nood te blijven helpen", besluit Mattart. (JS)

Door de hoge prijzen voor stookolie en andere klassieke brandstoffen proberen veel Belgen te besparen op hun energiefactuur. "Wij horen verhalen over mensen die hout gaan sprokkelen op containerparken om hun huis extra te verwarmen", luidt het bij de federatie van brandstoffenhandelaars. Zij klagen over dalende winsten en een te strenge regelgeving voor hun rij- en rusttijden. De koudegolf houdt aan, maar de brandstofhandelaars lijken daar niet van te profiteren. "Mensen besparen steeds meer en meer op hun brandstoffactuur en kopen hun huisbrandolie in minder grote hoeveelheden", zegt woordvoerder Johan Mattart van de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (BRAFCO). Door de hoge energieprijzen springen veel Belgen creatiever om met hun energiebronnen. "Mensen zoeken alternatieven om hun huizen extra te verwarmen", aldus Mattart. "Bijvoorbeeld door meer hout en steenkool te gaan gebruiken. Er gaan zelfs verhalen de ronde dat er hout gesprokkeld wordt op containerparken om toch maar te kunnen besparen." Een bijkomend probleem is volgens Mattart de strenge wetgeving voor rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs. "Die beschermt vrachtwagenchauffeurs tegen oververmoeidheid achter het stuur. Maar onze chauffeurs moeten niet zo lang op de baan zijn en hebben heel wat afwisseling tijdens hun werkuren." Mattart hoopt dat de regering de regels voor chauffeurs van brandstoffen versoepelt. "Anders wordt het moeilijk om onze klanten uit de nood te blijven helpen", besluit Mattart. (JS)