Voor dat plan overleggen de werkgevers in de horecasector met de vakbonden en met vertegenwoordigers van de leveranciers. Er wordt ook teruggekoppeld naar de GEES, de werkgroep die belast is met de exitstrategie. Bedoeling is zo tot een "gedragen geheel" te komen, legt De Caluwé uit. Dat geheel zal ook een gids omvatten voor de sector die de nodige richtlijnen bevat voor personeel, klant en leverancier. "Op die manier weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt", meent De Caluwé. "Het spreekt voor zich dat het niet zal zijn zoals voorheen, zolang er geen vaccin is", zegt De Caluwé. "De bediening zal met mondmaskers gebeuren, er zal handgel voorradig zijn, klanten zullen met bankcontact of contactloos moeten betalen en staand consumeren zal voorlopig niet kunnen. Daarnaast zal er zoveel mogelijk gereserveerd moeten worden, al is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. We vragen vooral burgerzin. " Is dit alles niet valse hoop geven aan de horeca-ondernemers, want het is nog lang niet duidelijk of de horeca op 8 juni weer zal kunnen openen. "We pleiten voor een heropening, maar zijn ons ervan bewust dat dat ook zal afhangen van hoe het virus evolueert", klinkt het. "Maar we zien wel dat er ook in andere landen al een datum naar voor wordt geschoven. Sowieso zullen we, als we weer van een koffie willen genieten, ons strikt aan de regels moeten houden." Tegelijk loopt er overleg met de bevoegde federale en Vlaamse ministers voor een extra pakket steunmaatregelen. "We voelen dat er aan tafel een echt besef is van de nood voor steun", aldus De Caluwé. "We leggen onder meer een verlaging van de btw en een verlenging van de technische werkloosheid op tafel, omdat we niet anders kunnen." De horecakoepel vraagt ook dat de ondernemers de keuzevrijheid blijven hebben om hun zaak gesloten te houden, mocht openen niet rendabel zijn. In dat geval moeten ze kunnen blijven genieten van de steunmaatregelen, vindt Horeca Vlaanderen. Net zoals de winkels zullen ook de cafés en restaurants enkele dagen nodig hebben om de nodige voorbereidingen te treffen. De Caluwé verwacht daarom dat een Veiligheidsraad in de week van 25 mei de knoop doorhakt over de horeca, zodat de bedrijven 10 à 14 dagen tijd hebben om alles in orde te brengen. Hij vraagt de ondernemers om op die beslissing van de NVR en de sectorgids te wachten, en geen geloof te hechten aan allerlei geruchten die online al circuleren. (Belga)

Voor dat plan overleggen de werkgevers in de horecasector met de vakbonden en met vertegenwoordigers van de leveranciers. Er wordt ook teruggekoppeld naar de GEES, de werkgroep die belast is met de exitstrategie. Bedoeling is zo tot een "gedragen geheel" te komen, legt De Caluwé uit. Dat geheel zal ook een gids omvatten voor de sector die de nodige richtlijnen bevat voor personeel, klant en leverancier. "Op die manier weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt", meent De Caluwé. "Het spreekt voor zich dat het niet zal zijn zoals voorheen, zolang er geen vaccin is", zegt De Caluwé. "De bediening zal met mondmaskers gebeuren, er zal handgel voorradig zijn, klanten zullen met bankcontact of contactloos moeten betalen en staand consumeren zal voorlopig niet kunnen. Daarnaast zal er zoveel mogelijk gereserveerd moeten worden, al is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. We vragen vooral burgerzin. " Is dit alles niet valse hoop geven aan de horeca-ondernemers, want het is nog lang niet duidelijk of de horeca op 8 juni weer zal kunnen openen. "We pleiten voor een heropening, maar zijn ons ervan bewust dat dat ook zal afhangen van hoe het virus evolueert", klinkt het. "Maar we zien wel dat er ook in andere landen al een datum naar voor wordt geschoven. Sowieso zullen we, als we weer van een koffie willen genieten, ons strikt aan de regels moeten houden." Tegelijk loopt er overleg met de bevoegde federale en Vlaamse ministers voor een extra pakket steunmaatregelen. "We voelen dat er aan tafel een echt besef is van de nood voor steun", aldus De Caluwé. "We leggen onder meer een verlaging van de btw en een verlenging van de technische werkloosheid op tafel, omdat we niet anders kunnen." De horecakoepel vraagt ook dat de ondernemers de keuzevrijheid blijven hebben om hun zaak gesloten te houden, mocht openen niet rendabel zijn. In dat geval moeten ze kunnen blijven genieten van de steunmaatregelen, vindt Horeca Vlaanderen. Net zoals de winkels zullen ook de cafés en restaurants enkele dagen nodig hebben om de nodige voorbereidingen te treffen. De Caluwé verwacht daarom dat een Veiligheidsraad in de week van 25 mei de knoop doorhakt over de horeca, zodat de bedrijven 10 à 14 dagen tijd hebben om alles in orde te brengen. Hij vraagt de ondernemers om op die beslissing van de NVR en de sectorgids te wachten, en geen geloof te hechten aan allerlei geruchten die online al circuleren. (Belga)