Uit cijfers van de FOD Sociale Zaken blijkt dat het zwartwerk in de horecasector niet gedaald is, ondanks de btw-verlaging naar 12 procent begin dit jaar. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is een btw-verlaging naar 6 procent nodig.

Begin dit jaar zakte de btw op maaltijden in hotels, restaurants en cafés van 21 procent naar 12 procent. Die maatregel zou 6000 nieuwe banen opleveren en moest de strijd tegen het zwartwerk nieuw leven inblazen. De arbeidsinspectie van de FOD Sociale Zaken heeft dit jaar echter al 1564 inbreuken vastgesteld, of 200 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

'Een nieuwe verlaging van de btw naar 6 procent doet de zwartwerkers vanzelf verdwijnen', zegt voorzitter Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

Kamerlid Rik Daems (Open VLD), al jarenlang voorvechter van een btw-verlaging naar 6 procent, sluit zich daarbij aan: 'De vorige btw-verlaging had als doel bestaande jobs te redden. Met een tariefverlaging naar 6 procent zullen er ook nieuwe banen komen'.

Uit cijfers van het Bureau voor Handelsinformatie Graydon blijkt dat er in 2010 al 1835 horecazaken over de kop gingen. Geen enkele sector scoort slechter.

Uit cijfers van de FOD Sociale Zaken blijkt dat het zwartwerk in de horecasector niet gedaald is, ondanks de btw-verlaging naar 12 procent begin dit jaar. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is een btw-verlaging naar 6 procent nodig. Begin dit jaar zakte de btw op maaltijden in hotels, restaurants en cafés van 21 procent naar 12 procent. Die maatregel zou 6000 nieuwe banen opleveren en moest de strijd tegen het zwartwerk nieuw leven inblazen. De arbeidsinspectie van de FOD Sociale Zaken heeft dit jaar echter al 1564 inbreuken vastgesteld, of 200 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 'Een nieuwe verlaging van de btw naar 6 procent doet de zwartwerkers vanzelf verdwijnen', zegt voorzitter Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Kamerlid Rik Daems (Open VLD), al jarenlang voorvechter van een btw-verlaging naar 6 procent, sluit zich daarbij aan: 'De vorige btw-verlaging had als doel bestaande jobs te redden. Met een tariefverlaging naar 6 procent zullen er ook nieuwe banen komen'. Uit cijfers van het Bureau voor Handelsinformatie Graydon blijkt dat er in 2010 al 1835 horecazaken over de kop gingen. Geen enkele sector scoort slechter.