Het Vlaams Parlement heeft uitvoerig gedebatteerd over een voorstel van resolutie van oppositiepartij Open Vld over de invoering van het neutraliteitsprincipe voor alle Vlaamse en lokale ambtenaren. Het voorstel werd uiteindelijk weggestemd door de meerderheid (aangevuld door oppositiepartij Groen).

Meerderheidpartij N-VA blijft bij haar houding. De partij staat achter het neutraliteitsprincipe, maar zal het uit loyaliteit met de coalitiepartners niet op tafel leggen voor de verkiezingen van 2014. De N-VA stemde dus met de rest van de meerderheid tegen het voorstel.

Bourgeois aan de tand gevoeld

De kwestie rond het verbod op religieuze, ideologische en levensbeschouwelijke kentekens voor ambtenaren kwam eerder op de dag al aan bod in het parlement in een reeks vragen aan Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois.

De N-VA-minister werd aan de tand gevoeld over het feit dat zijn partij zelf voorstander is van verplichte neutraliteit bij loketambtenaren, maar dat hij zelf als Vlaams minister geen initiatief zal nemen. Het opleggen van neutraliteit staat niet in het Vlaamse regeerakkoord en de N-VA wil de coalitiepartners niet bruuskeren. De partij zal de kwestie wél op de tafel leggen bij de regeringsvorming in 2014.

Hoogdringend

Een beetje tegen de verwachting in stemde de meerderheid in met de hoogdringende behandeling van het resolutievoorstel van de Open VLD. Open VLD-politica Ann Brusseel hield een vurig pleidooi voor het invoeren van een algemeen neutraliteitsprincipe.

De meerderheidspartijen CD&V en SP.A zijn tegen een algemene regeling. (Belga/TV)

Het Vlaams Parlement heeft uitvoerig gedebatteerd over een voorstel van resolutie van oppositiepartij Open Vld over de invoering van het neutraliteitsprincipe voor alle Vlaamse en lokale ambtenaren. Het voorstel werd uiteindelijk weggestemd door de meerderheid (aangevuld door oppositiepartij Groen). Meerderheidpartij N-VA blijft bij haar houding. De partij staat achter het neutraliteitsprincipe, maar zal het uit loyaliteit met de coalitiepartners niet op tafel leggen voor de verkiezingen van 2014. De N-VA stemde dus met de rest van de meerderheid tegen het voorstel.Bourgeois aan de tand gevoeld De kwestie rond het verbod op religieuze, ideologische en levensbeschouwelijke kentekens voor ambtenaren kwam eerder op de dag al aan bod in het parlement in een reeks vragen aan Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois. De N-VA-minister werd aan de tand gevoeld over het feit dat zijn partij zelf voorstander is van verplichte neutraliteit bij loketambtenaren, maar dat hij zelf als Vlaams minister geen initiatief zal nemen. Het opleggen van neutraliteit staat niet in het Vlaamse regeerakkoord en de N-VA wil de coalitiepartners niet bruuskeren. De partij zal de kwestie wél op de tafel leggen bij de regeringsvorming in 2014.Hoogdringend Een beetje tegen de verwachting in stemde de meerderheid in met de hoogdringende behandeling van het resolutievoorstel van de Open VLD. Open VLD-politica Ann Brusseel hield een vurig pleidooi voor het invoeren van een algemeen neutraliteitsprincipe. De meerderheidspartijen CD&V en SP.A zijn tegen een algemene regeling. (Belga/TV)