Burgemeester Joël Riguelle (cdH) wil met het verbod "klaarheid scheppen", zo meldt tvbrussel. "Tot nu toe hadden we een soort gentlemen's agreement in de gemeente", zegt hij. "Nu hebben we dit in het arbeidsreglement ingeschreven."

De gemeente ondervond nog geen problemen met ambtenaren en religieuze symbolen. "Maar het is beter een reglement goed te keuren als er geen problemen zijn, dan op problemen te wachten", zegt Riguelle.

Riguelle benadrukt dat het verbod gesteund wordt door de vakbonden. "We hebben ons ook gebaseerd op gelijkaardige reglementen in Ukkel, Etterbeek en Vorst."

Moslimbaard

De demarche van de Berchemse burgervader is opvallend te noemen. In 2011 verwierp zijn partij cdH, samen met de andere meerderheidspartners en de SP.A in het Brussels parlement immers nog een voorstel van de MR om voor alle gewestelijke en lokale ambtenaren een verbod op het dragen van religieuze symbolen in te voeren. Riguelle zetelt ook in het Brussels parlement.

De oppositie was verdeeld over de maatregel. Terwijl de N-VA de maatregel mee goedkeurde, stemde Groen tegen. "Dit gaat veel te ver", zegt gemeenteraadslid Katia Van den Broucke (Groen). "Dit gaat ook over mensen die poetsen of schoolkinderen de straat helpen oversteken. Bovendien heeft het gemeentebestuur gezegd dat het niet zal ingrijpen bij een moslimbaard. Dat is toch een tegenstrijdigheid." (Belga/TE)

Burgemeester Joël Riguelle (cdH) wil met het verbod "klaarheid scheppen", zo meldt tvbrussel. "Tot nu toe hadden we een soort gentlemen's agreement in de gemeente", zegt hij. "Nu hebben we dit in het arbeidsreglement ingeschreven." De gemeente ondervond nog geen problemen met ambtenaren en religieuze symbolen. "Maar het is beter een reglement goed te keuren als er geen problemen zijn, dan op problemen te wachten", zegt Riguelle. Riguelle benadrukt dat het verbod gesteund wordt door de vakbonden. "We hebben ons ook gebaseerd op gelijkaardige reglementen in Ukkel, Etterbeek en Vorst." MoslimbaardDe demarche van de Berchemse burgervader is opvallend te noemen. In 2011 verwierp zijn partij cdH, samen met de andere meerderheidspartners en de SP.A in het Brussels parlement immers nog een voorstel van de MR om voor alle gewestelijke en lokale ambtenaren een verbod op het dragen van religieuze symbolen in te voeren. Riguelle zetelt ook in het Brussels parlement. De oppositie was verdeeld over de maatregel. Terwijl de N-VA de maatregel mee goedkeurde, stemde Groen tegen. "Dit gaat veel te ver", zegt gemeenteraadslid Katia Van den Broucke (Groen). "Dit gaat ook over mensen die poetsen of schoolkinderen de straat helpen oversteken. Bovendien heeft het gemeentebestuur gezegd dat het niet zal ingrijpen bij een moslimbaard. Dat is toch een tegenstrijdigheid." (Belga/TE)