PS en Ecolo dreigden ermee de regering te verlaten indien één hongerstaker in de Begijnhofkerk en in de gebouwen van de ULB en de VUB het leven zou laten. Dit weekend hadden ze, net als Groen en PVDA, de premier ook opgeroepen het dossier naar zich toe trekken en dus weg te halen bij staatssecretaris Mahdi.

'Op een moment dat 31 mensen het leven verloren, dat honderden huizen verdwenen en duizenden mensen geen dak boven het hoofd hebben, is het laatste waar de mensen nood aan hebben, een nieuwe politieke crisis', reageerde premier De Croo na afloop van het Overlegcomité. 'Wat men van ons verwacht, is dat we problemen oplossen en er geen creëren. Ik denk dat het gezond verstand hopelijk bij iedereen zal terugkeren.'

De premier onderstreepte dat hij het volste vertrouwen behoudt in staatssecretaris Mahdi, 'die het moeilijke dossier van bij het begin heeft bestuurd en dat ook verder zal blijven doen. Ik heb honderd procent vertrouwen in hem', luidde het.

De eerste minister somde de verschillende stappen op die zijn gezet om een uitweg te vinden uit de hongerstaking, die al bijna twee maanden aan de gang is. 'Diegenen die zeggen dat er niets is gebeurd, hebben de voorbije weken niet goed opgelet.'

'Onverantwoord'

Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert noemt het dreigement van PS en Ecolo 'onverantwoord'. 'Nu een regering laten vallen, dat krijg je onmogelijk uitgelegd. Zeker wanneer de helft van Franstalig België in puin ligt', zegt Lachaert maandagavond in Terzake.

De Open VLD-voorzitter roept iedereen, ook de linkse coalitiepartners, op om verantwoordelijkheidszin te gebruiken. Een collectieve regularisatie komt er niet, oplossingen op individuele basis volgens de bestaande regels kunnen wel. 'Werk mee met de mensen op het veld', klinkt het nog.

(Belga)

PS en Ecolo dreigden ermee de regering te verlaten indien één hongerstaker in de Begijnhofkerk en in de gebouwen van de ULB en de VUB het leven zou laten. Dit weekend hadden ze, net als Groen en PVDA, de premier ook opgeroepen het dossier naar zich toe trekken en dus weg te halen bij staatssecretaris Mahdi. 'Op een moment dat 31 mensen het leven verloren, dat honderden huizen verdwenen en duizenden mensen geen dak boven het hoofd hebben, is het laatste waar de mensen nood aan hebben, een nieuwe politieke crisis', reageerde premier De Croo na afloop van het Overlegcomité. 'Wat men van ons verwacht, is dat we problemen oplossen en er geen creëren. Ik denk dat het gezond verstand hopelijk bij iedereen zal terugkeren.'De premier onderstreepte dat hij het volste vertrouwen behoudt in staatssecretaris Mahdi, 'die het moeilijke dossier van bij het begin heeft bestuurd en dat ook verder zal blijven doen. Ik heb honderd procent vertrouwen in hem', luidde het. De eerste minister somde de verschillende stappen op die zijn gezet om een uitweg te vinden uit de hongerstaking, die al bijna twee maanden aan de gang is. 'Diegenen die zeggen dat er niets is gebeurd, hebben de voorbije weken niet goed opgelet.' Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert noemt het dreigement van PS en Ecolo 'onverantwoord'. 'Nu een regering laten vallen, dat krijg je onmogelijk uitgelegd. Zeker wanneer de helft van Franstalig België in puin ligt', zegt Lachaert maandagavond in Terzake. De Open VLD-voorzitter roept iedereen, ook de linkse coalitiepartners, op om verantwoordelijkheidszin te gebruiken. Een collectieve regularisatie komt er niet, oplossingen op individuele basis volgens de bestaande regels kunnen wel. 'Werk mee met de mensen op het veld', klinkt het nog.(Belga)