Hongerstakende sans-papiers: geen nieuwe instructies of tijdelijke oplossingen (Mahdi)

Sammy Mahdi © Belga

Er komen geen nieuwe instructies of tijdelijke oplossingen. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) donderdag verklaard, daags nadat een groot deel van de hongerstakers in Brussel die actie heeft stopgezet.

Hij bevestigt dat alle dossiers zoals steeds individueel en met menselijkheid worden behandeld, maar de enige belofte die gemaakt werd, is dat heel snel werk wordt gemaakt van een antwoord, zei Mahdi in De Ochtend op Radio 1.

Na zowat zestig dagen is woensdag de hongerstaking in de Begijnhofkerk en de lokalen van de VUB beëindigd. Enkel bij de VUB zetten nog mensen hun actie voort, maar ook daar wordt continu geprobeerd hen ervan te overtuigen te stoppen. ‘Ik heb heel wat vergaderingen gehad, waarin ik iedere keer heb gezegd dat we niet aan een onderhandelingstafel, maar aan een informatietafel zitten’, aldus Mahdi. De bedoeling was te informeren hoe het beleid in elkaar zit, maar ook dat het beleid niet zal veranderen en dat een hongerstaking niet zal helpen.

Tijdelijkheid helpt niet

De staatssecretaris onderstreept dat dossiers steeds individueel worden bekeken en dat dit altijd met menselijkheid gebeurt. Van nieuwe instructies is volgens Mahdi geen sprake. En er komt ook geen tijdelijke oplossing voor bepaalde mensen. ‘Tijdelijkheid helpt niets vooruit’, luidt het. ‘De enige belofte is dat we heel snel werk maken van een antwoord.’ Bovendien wijst Mahdi op de neutrale zone die werd ingevoerd, maar ook op de juridische assistentie en de psychosociale begeleiding die worden aangeboden.

Mahdi wijst ook op het onderscheid bij regularisatie om medische redenen (de bewuste 9ter) tussen de analyse van de ontvankelijkheid en het onderzoek ten gronde. In het eerste geval schrijft een dokter een attest waarin staat dat iemand niet in goede gezondheid verkeert, dat dan ontvankelijk kan worden beschouwd. Nadien is er de behandeling ten gronde, waarbij de Dienst Vreemdelingenzaken bekijkt of iemand een behandeling kan krijgen in eigen land.

‘Dat is een procedure die losstaat van de staatssecretaris’, legde Mahdi uit. ‘Het is niet de bedoeling iemand rechtstreeks vanuit het ziekenhuisbed op een vliegtuig te zetten. Je moet mensen de tijd geven om te herstellen, maar we gaan ook mensen niet allemaal een soort tijdelijke mogelijkheid te geven om hier te verblijven’, klinkt het.

Partner Content