Wat onder een stralende zon een mooie derde festivaldag voor Pukkelpop had moeten worden, is een dag van rouw, bezinning en opruimen geworden. Honderden mensen houden halt aan de rouwplaats van de weide langs de Kempische Steenweg in Kiewit om even stil te staan bij het drama van donderdag. Velen hebben bloemen bij. Tussen de rouwenden waren ook de ouders van de overleden Marijke D. uit Hamme. Zij hingen een foto van hun dochter op aan het hekwerk. De ouders gingen ook een kijkje nemen op de camping, waar hun dochter stierf.

Marijke en een vriendin zaten tijdens het noodweer te schuilen in een tentje. Door de kracht van de wind viel een lichtmast op het tentje waaronder ze verscholen zat. De mast kwam op haar terecht en ze stierf ter plekke.

Koppeltje
Ook een hele groep vrienden van het overleden koppeltje Wendy B. uit Ham en Marlo G. uit Beringen kwam vandaag naar de rouwplek aan de festivalweide. Nadat ze bloemen hadden neergelegd, mochten ze de weide opgaan om naar de onheilsplek te gaan.

De twee twintigers stonden donderdag te schuilen aan de grote luifel bij de dance hall, waar tijdens het noodweer een deel van de metalen constructie ineen plooide en naar beneden stortte.

Stad HasseltOok Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine, burgemeester Hilde Claes en het schepencollege van Hasselt, de politie en de hulpdiensten legden kort na de middag bloemenkransen neer.

"Deze symbolische actie was nodig. We wilden even stilstaan bij de gebeurtenissen", zei Claes.

Opruimen
Festivalgangers die na de zware storm van donderdag de weide van Pukkelpop in Kiewit in allerijl verlieten, konden vandaag hun spullen ophalen op de camping. Die was open van 8 uur tot en met 12 uur. Op de camping stonden vanochtend nog heel wat achtergelaten tentjes.

Sommigen vonden zo goed als alles terug, anderen stelden vast dat er spullen verdwenen waren. Vanaf maandag kunnen de mensen tijdens de kantooruren terecht bij de dienst verloren voorwerpen van de politie Hazodi om te kijken of hun bezittingen daar liggen.

Op de festivalweide zelf wordt intussen verder opgeruimd. De tenten, podia en andere materialen worden afgebroken.

Vijf doden
Als gevolg van een ongezien noodweer vielen op het Pukkelpopfestival donderdag vijf doden en tien zwaargewonden, van wie er nog steeds drie in kritieke toestand verkeren.

Van vier doden is de identiteit gekend. Naast Marijke D. en het koppel uit Limburg gaat het nog om een man van 35 uit Rijkevorsel. (BelgaKVDA)

Wat onder een stralende zon een mooie derde festivaldag voor Pukkelpop had moeten worden, is een dag van rouw, bezinning en opruimen geworden. Honderden mensen houden halt aan de rouwplaats van de weide langs de Kempische Steenweg in Kiewit om even stil te staan bij het drama van donderdag. Velen hebben bloemen bij. Tussen de rouwenden waren ook de ouders van de overleden Marijke D. uit Hamme. Zij hingen een foto van hun dochter op aan het hekwerk. De ouders gingen ook een kijkje nemen op de camping, waar hun dochter stierf. Marijke en een vriendin zaten tijdens het noodweer te schuilen in een tentje. Door de kracht van de wind viel een lichtmast op het tentje waaronder ze verscholen zat. De mast kwam op haar terecht en ze stierf ter plekke. Koppeltje Ook een hele groep vrienden van het overleden koppeltje Wendy B. uit Ham en Marlo G. uit Beringen kwam vandaag naar de rouwplek aan de festivalweide. Nadat ze bloemen hadden neergelegd, mochten ze de weide opgaan om naar de onheilsplek te gaan. De twee twintigers stonden donderdag te schuilen aan de grote luifel bij de dance hall, waar tijdens het noodweer een deel van de metalen constructie ineen plooide en naar beneden stortte. Stad HasseltOok Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine, burgemeester Hilde Claes en het schepencollege van Hasselt, de politie en de hulpdiensten legden kort na de middag bloemenkransen neer. "Deze symbolische actie was nodig. We wilden even stilstaan bij de gebeurtenissen", zei Claes. Opruimen Festivalgangers die na de zware storm van donderdag de weide van Pukkelpop in Kiewit in allerijl verlieten, konden vandaag hun spullen ophalen op de camping. Die was open van 8 uur tot en met 12 uur. Op de camping stonden vanochtend nog heel wat achtergelaten tentjes. Sommigen vonden zo goed als alles terug, anderen stelden vast dat er spullen verdwenen waren. Vanaf maandag kunnen de mensen tijdens de kantooruren terecht bij de dienst verloren voorwerpen van de politie Hazodi om te kijken of hun bezittingen daar liggen. Op de festivalweide zelf wordt intussen verder opgeruimd. De tenten, podia en andere materialen worden afgebroken. Vijf doden Als gevolg van een ongezien noodweer vielen op het Pukkelpopfestival donderdag vijf doden en tien zwaargewonden, van wie er nog steeds drie in kritieke toestand verkeren. Van vier doden is de identiteit gekend. Naast Marijke D. en het koppel uit Limburg gaat het nog om een man van 35 uit Rijkevorsel. (BelgaKVDA)