De actievoerders van Extinction Rebellion wilden het Koningsplein minstens 24 uur bezetten om de klimaaturgentie aan te klagen en de politieke overheden aan te zetten tot actie, maar dat plan viel in duigen toen de politie ingreep. Volgens de eerste schattingen van de aanwezige politie zijn er enkele honderden manifestanten opgepakt. Die worden vervolgens overgebracht naar de kazerne van de federale politie in Etterbeek. Daar zullen ze na maximaal twaalf uur vrijgelaten worden.

Extinction Rebellion had zaterdag aanvankelijk opgeroepen tot een bezetting van de tuinen van het koninklijk paleis, om daar deel te nemen aan 'thematische volksvergaderingen' over hoe België moet reageren op de klimaatcrisis. Die koninklijke tuinen bevinden zich echter in de neutrale zone, waar betogingen verboden zijn. De Brusselse politie had dan ook alles voorzien om een bezetting van de tuinen te verhinderen.

113 betogers die toch een poging waagden om de tuinen te bereiken werden opgepakt, al slaagde een klein groepje van hen er wel in voet te zetten op het koninklijke gras.

Het gros van de manifestanten verzamelde zich vervolgens op het Koningsplein, maar kort voor 18.00 uur maakte de politie een einde aan de actie. Daarbij werd het gebruik van het waterkanon en pepperspray niet geschuwd. Op verschillende plaatsen op het plein probeerden de betogers zich geweldloos te verzetten. Enkelen ketenden zich zelfs vast aan een aangesleepte boot. Zij werden uiteindelijk door de politie losgemaakt en werden, net als enkele honderden anderen, in de boeien geslagen.

David Steeman van Extinction Rebellion liet eerder op de dag weten dat hij tevreden was over de opkomst. 'Er hadden zich zo'n 1.250 mensen ingeschreven en er is toch een hele grote groep opgedaagd. Eén van onze eisen is dat de macht terug naar het volk moet, dat de gewone mensen moeten kunnen beslissen hoe we de klimaatcrisis gaan aanpakken', aldus Steeman.

Een delegatie van de actievoerders werd gisteren/vrijdag wel ontvangen door de kabinetschef van koning Filip. 'De koning heeft geluisterd naar hun bezorgdheden en hen duidelijk gemaakt dat ook de vorst bekommerd is om het klimaat en de urgentie, maar heeft hen er ook op gewezen dat de tuinen zich in de neutrale zone bevinden en manifestaties daar niet toegelaten zijn', luidde het.

De actievoerders van Extinction Rebellion wilden het Koningsplein minstens 24 uur bezetten om de klimaaturgentie aan te klagen en de politieke overheden aan te zetten tot actie, maar dat plan viel in duigen toen de politie ingreep. Volgens de eerste schattingen van de aanwezige politie zijn er enkele honderden manifestanten opgepakt. Die worden vervolgens overgebracht naar de kazerne van de federale politie in Etterbeek. Daar zullen ze na maximaal twaalf uur vrijgelaten worden.Extinction Rebellion had zaterdag aanvankelijk opgeroepen tot een bezetting van de tuinen van het koninklijk paleis, om daar deel te nemen aan 'thematische volksvergaderingen' over hoe België moet reageren op de klimaatcrisis. Die koninklijke tuinen bevinden zich echter in de neutrale zone, waar betogingen verboden zijn. De Brusselse politie had dan ook alles voorzien om een bezetting van de tuinen te verhinderen. 113 betogers die toch een poging waagden om de tuinen te bereiken werden opgepakt, al slaagde een klein groepje van hen er wel in voet te zetten op het koninklijke gras. Het gros van de manifestanten verzamelde zich vervolgens op het Koningsplein, maar kort voor 18.00 uur maakte de politie een einde aan de actie. Daarbij werd het gebruik van het waterkanon en pepperspray niet geschuwd. Op verschillende plaatsen op het plein probeerden de betogers zich geweldloos te verzetten. Enkelen ketenden zich zelfs vast aan een aangesleepte boot. Zij werden uiteindelijk door de politie losgemaakt en werden, net als enkele honderden anderen, in de boeien geslagen. David Steeman van Extinction Rebellion liet eerder op de dag weten dat hij tevreden was over de opkomst. 'Er hadden zich zo'n 1.250 mensen ingeschreven en er is toch een hele grote groep opgedaagd. Eén van onze eisen is dat de macht terug naar het volk moet, dat de gewone mensen moeten kunnen beslissen hoe we de klimaatcrisis gaan aanpakken', aldus Steeman.Een delegatie van de actievoerders werd gisteren/vrijdag wel ontvangen door de kabinetschef van koning Filip. 'De koning heeft geluisterd naar hun bezorgdheden en hen duidelijk gemaakt dat ook de vorst bekommerd is om het klimaat en de urgentie, maar heeft hen er ook op gewezen dat de tuinen zich in de neutrale zone bevinden en manifestaties daar niet toegelaten zijn', luidde het.