Hondenyoga: ‘Honden worden niet in een lotushouding geduwd. Het gaat vooral om ontspanning’

© iStock

Van bikram tot kundalini: yoga is het ideale tijdverdrijf voor wie lenig en zen wil worden. En sinds kort kan ook uw harige vriend meegenieten, dankzij hondenyoga.

Yogafans kennen vast populaire houdingen als de ‘opwaartse hond’ en de ‘neerwaartse hond’. Net als – we verzinnen het niet – de ‘vliegende kraanvogel’, de ‘koeienkop’ en de ‘liggende vlinder’. Al is er één verschil: voor zover wij weten kunnen kraanvogels, koeien en vlinders hun houdingen zelf niet toepassen. Maar honden dus wel. Met dank aan Suzi Teitelman, de zelfverklaarde uitvindster van hondenyoga of doga. Teitelman gaf yogalessen in New York en het viel haar op dat haar hondje Coali, een cocker spaniel, mee op de mat kroop. Dus besloot ze er een nieuwe yogatrend van te maken, intussen al zestien jaar geleden. En zoals dat met trends gaat: als het regent in Amerika, druppelt het bij ons.

Hondenyoga: 'Honden worden niet in een lotushouding geduwd. Het gaat vooral om ontspanning'
© Bart Schoofs

Bij de Toscanzahoeve, een dierengedragscentrum in Aarschot, begonnen ze vier jaar geleden met hun eerste dogalessen, vertelt Inge Pauwels (‘de boeddha van de dieren’, volgens haar website). ‘Doga staat in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen, maar onze lessenreeksen zijn telkens volgeboekt en de deelnemers zijn razend enthousiast. Het is een ludieke manier om te sporten en te ontspannen, zonder de complexe houdingen uit het traditionele yoga. Je hoeft je benen – of poten – niet in je nek te gooien. Bij doga draait het vooral om stretching en ademhalingsoefeningen. Ideaal om te ontspannen, met of zonder je hond.’ Welja, als we dan toch bezig zijn: in Aarschot kun je dus ook dogalessen zónder hond volgen. ‘Wij hebben twee opties. Er is yoga met baasjes en honden samen, waarbij we de juiste houdingen uitlokken bij de hond en het baasje die imiteert. Uiteraard zijn dat alleen natuurlijke poses, we gaan de honden niet in een lotushouding duwen. Deze doga is vooral geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een uitdaging en die de band met hun dier willen versterken. Maar dat lukt natuurlijk alleen met honden die rustig genoeg kunnen blijven. Anders wordt het te chaotisch.’ Baasjes die het liever wat kalmer aan doen, kunnen kiezen voor optie twee: zonder viervoeter. ‘Voor hen zijn de lessen “yoga op z’n honds”. Daarin komen dezelfde poses aan bod, maar alleen voor baasjes. Dan is het gewoon een rustige manier om te bewegen, ideaal voor mensen die veel affiniteit hebben met honden en meer inzicht willen krijgen in hun bewegingen.’

Geen commando’s

Ook Katleen Telemans van Centrum Dier in Balans geeft al bijna twee jaar doga. Al gooit ze het wel over een andere boeg. ‘Bij ons zul je de honden en baasjes niet in typische yogaposes vinden. Daarom heb ik de naam van onze lessen onlangs veranderd in “ohm-yoga”: ontspanning, heling, hond, meditatie en massage. De honden hoeven hier amper te “werken” en er worden zeker geen commando’s gegeven. We beginnen met oefeningen waarbij het baasje tot rust komt, wat vanzelf ook rust brengt bij de hond. Daarna leer ik de baasjes aangepaste massage- en lymfedrainagetechnieken en ontspanningsoefeningen voor hun honden. Verder krijgen de baasjes onder meer nog stretchoefeningen voor zichzelf. Elke les eindigt met een relaxatiemeditatie, waarbij de hond ook betrokken wordt. Het is de bedoeling dat er een diepe ontspannen connectie ontstaat tussen de hond en zijn baasje. Ze helpen elkaar om tot rust te komen en bestand te worden tegen de overprikkeling in onze samenleving.’

Hondenyoga: 'Honden worden niet in een lotushouding geduwd. Het gaat vooral om ontspanning'
© Bart Schoofs

Voorlopig werkt Telemans met kleine groepjes van vier baasjes en honden, maar in de toekomst wil ze graag uitbreiden. ‘Er is veel interesse, dus we willen zo veel mogelijk mensen en dieren de kans geven om dit te ontdekken. Het is ideaal om jezelf te verwennen na een lange werkdag, zonder dat je je hond thuis hoeft achter te laten. Iedereen kan meedoen, van kinderen tot bejaarden. En ook alle honden zijn welkom, op voorwaarde dat ze min of meer sociaal zijn. Agressie tegenover andere honden is uit den boze.’ Telemans noemt het effect van haar lessen ‘ongelooflijk’. ‘Deelnemers zeggen me dat ze hun hond niet herkennen na zo’n les. Ze worden er rustig, gelukkig en gezond van. En als het tijd is voor de volgende les springen ze in de auto en sprinten ze naar de yogazaal. Om zich daar dan neer te vleien voor het heerlijke zengevoel dat volgt.’ Goed nieuws: alle technieken die tijdens de les worden aangeleerd, kunnen de baasjes ook thuis toepassen. Niet alleen op hun hond, maar ook op andere huisdieren. Kunnen die koeien en kraanvogels toch nog meedoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content