Er is nood aan een minister die het vastberaden opneemt voor kwetsbare huurders en mensen in armoede in het algemeen, zegt het Netwerk tegen Armoede. Versnelde bouw van sociale woningen en uitbreiding en automatisch toekennen van de huurpremie zijn daarin fundamentele stappen, luidt het.

'Falend woonbeleid'

Het Netwerk is niet te spreken over de eis van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) om, bij een indexsprong voor de huurprijzen, dan ook maar de huursubsidie te blokkeren. 'Dat treft de reeds kwetsbare huurders', zegt Frederic Vanhauwaert, coördinator van het Netwerk tegen Armoede.

'De minister gaat voorbij aan het feit dat die huurpremie er gekomen is als gevolg van het falende woonbeleid van deze en vorige Vlaamse regeringen. Wie vier jaar op de wachtlijst staat voor een sociale woning, heeft er recht op. Daardoor krijgt minder dan 3 procent van de private huurders een huurpremie.'

Automatisch

Het Netwerk pleit al langer voor een uitbreiding en automatische toekenning van de huurpremie.

'De minister zou dus beter het inhoudelijke debat aangaan over de wooncrisis in Vlaanderen. Meer dan 100.000 gezinnen wachten op een sociale woning. Pas na 4 jaar hebben ze recht op een huursubsidie van 1/3de van de huur met een maximum van 120 euro per maand. Ondertussen zijn ze verplicht te huren op de private markt, met zeer hoge prijzen en vaak slechte kwaliteit van de woningen', aldus Vanhauwaert. Hij baseert zich op cijfers van het Groot Woonderzoek door het Steunpunt Wonen. (Belga/KVDA)

Er is nood aan een minister die het vastberaden opneemt voor kwetsbare huurders en mensen in armoede in het algemeen, zegt het Netwerk tegen Armoede. Versnelde bouw van sociale woningen en uitbreiding en automatisch toekennen van de huurpremie zijn daarin fundamentele stappen, luidt het.Het Netwerk is niet te spreken over de eis van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) om, bij een indexsprong voor de huurprijzen, dan ook maar de huursubsidie te blokkeren. 'Dat treft de reeds kwetsbare huurders', zegt Frederic Vanhauwaert, coördinator van het Netwerk tegen Armoede. 'De minister gaat voorbij aan het feit dat die huurpremie er gekomen is als gevolg van het falende woonbeleid van deze en vorige Vlaamse regeringen. Wie vier jaar op de wachtlijst staat voor een sociale woning, heeft er recht op. Daardoor krijgt minder dan 3 procent van de private huurders een huurpremie.' Het Netwerk pleit al langer voor een uitbreiding en automatische toekenning van de huurpremie. 'De minister zou dus beter het inhoudelijke debat aangaan over de wooncrisis in Vlaanderen. Meer dan 100.000 gezinnen wachten op een sociale woning. Pas na 4 jaar hebben ze recht op een huursubsidie van 1/3de van de huur met een maximum van 120 euro per maand. Ondertussen zijn ze verplicht te huren op de private markt, met zeer hoge prijzen en vaak slechte kwaliteit van de woningen', aldus Vanhauwaert. Hij baseert zich op cijfers van het Groot Woonderzoek door het Steunpunt Wonen. (Belga/KVDA)