Slechts twee faciliteitengemeenten, Wemmel en Kraainem, hielden zich volgens de minister aan de regels. Het gevolg is dat de vier andere, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem, deze legislatuur geen burgemeester meer zullen krijgen.

De afspraak was dat gouverneur Lodewijk De Witte de oproepingsbrieven voor de verkiezingen zou sturen in het Nederlands. De vier stuurden op eigen houtje nog eens Franstalige en Nederlandstalige brieven, volgens een taalregister dat ze zelf hebben aangelegd. 'Voor de zoveelste keer konden ze het niet laten om illegaal zelf oproepingsbrieven te versturen', zei Homans maandag.

'Die burgemeesters moeten nu voor eens en altijd leren dat ze in Vlaanderen liggen en zich aan de regelgeving moeten houden.' De kans is volgens de minister 'onbestaande' dat er in deze legislatuur van de Vlaamse regering een burgemeester zal worden benoemd in de vier gemeenten.

Bij de komende regionale verkiezingen staat Homans in Antwerpen op de tweede plaats, na voorzitter Bart De Wever. Ze wil vanop die plaats graag haar ministerpost verdedigen. 'Ik heb de ambitie om verder te doen waar ik mee bezig ben in de Vlaamse regering', zei ze maandagochtend.

Onvrede

Wezembeek-Oppem zal in beroep gaan tegen de beslissing van Homans om de burgemeester niet te benoemen. Dat zegt aangewezen burgemeester Frédéric Petit (MR). Frédéric Petit van Wezembeek-Oppem is boos dat hij het nieuws via de media moest vernemen. 'Volgens de arresten van de Raad van State zijn de brieven volstrekt legaal verstuurd', zegt hij. 'Mevrouw Homans respecteert de arresten niet, die de draagwijdte van de omzendbrief-Peeters beperken.' Petit kondigt aan dat hij, net als twee andere aangewezen burgemeesters, een beroep tegen de beslissing van Homans zal indienen bij de Raad van State.

Ook federaal minister voor Begroting Sophie Wilmès is niet te spreken over de beslissing vanHomans. 'De halsstarrigheid van minister Homans om de beslissingen van de Raad van State, het Hof van Cassatie, enzovoort te ontkennen, vormt een flagrante en ontoelaatbare ontkenning van de democratie voor de faciliteitengemeenten', reageert Sophie Wilmès daarom op de sociale media. De minister woont zelf in Sint-Genesius-Rode.

Slechts twee faciliteitengemeenten, Wemmel en Kraainem, hielden zich volgens de minister aan de regels. Het gevolg is dat de vier andere, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem, deze legislatuur geen burgemeester meer zullen krijgen. De afspraak was dat gouverneur Lodewijk De Witte de oproepingsbrieven voor de verkiezingen zou sturen in het Nederlands. De vier stuurden op eigen houtje nog eens Franstalige en Nederlandstalige brieven, volgens een taalregister dat ze zelf hebben aangelegd. 'Voor de zoveelste keer konden ze het niet laten om illegaal zelf oproepingsbrieven te versturen', zei Homans maandag. 'Die burgemeesters moeten nu voor eens en altijd leren dat ze in Vlaanderen liggen en zich aan de regelgeving moeten houden.' De kans is volgens de minister 'onbestaande' dat er in deze legislatuur van de Vlaamse regering een burgemeester zal worden benoemd in de vier gemeenten. Bij de komende regionale verkiezingen staat Homans in Antwerpen op de tweede plaats, na voorzitter Bart De Wever. Ze wil vanop die plaats graag haar ministerpost verdedigen. 'Ik heb de ambitie om verder te doen waar ik mee bezig ben in de Vlaamse regering', zei ze maandagochtend. Wezembeek-Oppem zal in beroep gaan tegen de beslissing van Homans om de burgemeester niet te benoemen. Dat zegt aangewezen burgemeester Frédéric Petit (MR). Frédéric Petit van Wezembeek-Oppem is boos dat hij het nieuws via de media moest vernemen. 'Volgens de arresten van de Raad van State zijn de brieven volstrekt legaal verstuurd', zegt hij. 'Mevrouw Homans respecteert de arresten niet, die de draagwijdte van de omzendbrief-Peeters beperken.' Petit kondigt aan dat hij, net als twee andere aangewezen burgemeesters, een beroep tegen de beslissing van Homans zal indienen bij de Raad van State.Ook federaal minister voor Begroting Sophie Wilmès is niet te spreken over de beslissing vanHomans. 'De halsstarrigheid van minister Homans om de beslissingen van de Raad van State, het Hof van Cassatie, enzovoort te ontkennen, vormt een flagrante en ontoelaatbare ontkenning van de democratie voor de faciliteitengemeenten', reageert Sophie Wilmès daarom op de sociale media. De minister woont zelf in Sint-Genesius-Rode.