Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zal ook de nieuwe Linkebeekse kandidaat-burgemeester Yves Ghequiere niet benoemen. Ghequiere was voorgedragen nadat de niet-benoeming van Damien Thiéry meermaals bevestigd werd, maar ook hij "weigert nu de taalwetgeving in Linkebeek toe te passen". Ontslagnemend burgemeester Eric De Bruycker blijft dus in functie.

De voorbije weken werd meermaals Frans gesproken tijdens de gemeenteraad van Linkebeek, hoewel het gebruik van het Nederlands verplicht is. Tijdens de zitting van 6 maart gebeurde dat terwijl Ghequiere de gemeenteraad voorzat in afwezigheid van Thiéry. Ghequiere trad echter niet op. Bovendien gaf hij volgens Homans in een gesprek met de provinciegouverneur intussen ook aan dat hij geen graten ziet in het gebruik van het Frans.

Damien Thiéry noemde het nieuwe incident eerder deze maand nog een "kafkaiaans dilemma" voor Homans. Ghequiere niet benoemen zou volgens hem immers "verraad" zijn aan de Vlaamse minderheid in Linkebeek, aan wie Ghequiere was voorgesteld als oplossing voor de communautaire problemen.

Zou ze de zaak echter door de vingers zien, dan zou de N-VA-minister volgens Thiéry de stelling bevestigen dat het verplichte gebruik van het Nederlands enkel geldt voor burgemeesters en schepenen, maar niet voor gemeenteraadsleden. "Als de minister Yves Ghequiere benoemt, dan zullen alle gemeenteraden voortaan in het Frans verlopen", had hij er meteen fijntjes aan toegevoegd.

Homans blijkt echter niet al te lang geworsteld te hebben met het "dilemma" van Thiéry. Ze besliste woensdag om Ghequiere niet te benoemen. "Na de herhaalde arresten van de Raad van State, die de niet-benoeming van Damien Thiéry telkens bevestigden, had ik de hoop dat met de voordracht van Yves Ghequiere de weg van de pacificatie was ingeslagen. Het tegendeel blijkt nu echter het geval te zijn", reageert N-VA-minister Homans nog in een persbericht. "Men blijft zeer bewust provoceren en de taalwetgeving overtreden."

Ghequiere werd door de Franstalige meerderheid voorgedragen als kandidaat-burgemeester nadat de Raad van State voor de derde keer het beroep verworpen had van Damien Thiéry tegen zijn niet-benoeming. Ghequiere maakt deel uit van de Franstalige meerderheid LB in Linkebeek, zetelt sinds 2006 in de gemeenteraad en is sinds 2009 schepen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zal ook de nieuwe Linkebeekse kandidaat-burgemeester Yves Ghequiere niet benoemen. Ghequiere was voorgedragen nadat de niet-benoeming van Damien Thiéry meermaals bevestigd werd, maar ook hij "weigert nu de taalwetgeving in Linkebeek toe te passen". Ontslagnemend burgemeester Eric De Bruycker blijft dus in functie. De voorbije weken werd meermaals Frans gesproken tijdens de gemeenteraad van Linkebeek, hoewel het gebruik van het Nederlands verplicht is. Tijdens de zitting van 6 maart gebeurde dat terwijl Ghequiere de gemeenteraad voorzat in afwezigheid van Thiéry. Ghequiere trad echter niet op. Bovendien gaf hij volgens Homans in een gesprek met de provinciegouverneur intussen ook aan dat hij geen graten ziet in het gebruik van het Frans. Damien Thiéry noemde het nieuwe incident eerder deze maand nog een "kafkaiaans dilemma" voor Homans. Ghequiere niet benoemen zou volgens hem immers "verraad" zijn aan de Vlaamse minderheid in Linkebeek, aan wie Ghequiere was voorgesteld als oplossing voor de communautaire problemen. Zou ze de zaak echter door de vingers zien, dan zou de N-VA-minister volgens Thiéry de stelling bevestigen dat het verplichte gebruik van het Nederlands enkel geldt voor burgemeesters en schepenen, maar niet voor gemeenteraadsleden. "Als de minister Yves Ghequiere benoemt, dan zullen alle gemeenteraden voortaan in het Frans verlopen", had hij er meteen fijntjes aan toegevoegd. Homans blijkt echter niet al te lang geworsteld te hebben met het "dilemma" van Thiéry. Ze besliste woensdag om Ghequiere niet te benoemen. "Na de herhaalde arresten van de Raad van State, die de niet-benoeming van Damien Thiéry telkens bevestigden, had ik de hoop dat met de voordracht van Yves Ghequiere de weg van de pacificatie was ingeslagen. Het tegendeel blijkt nu echter het geval te zijn", reageert N-VA-minister Homans nog in een persbericht. "Men blijft zeer bewust provoceren en de taalwetgeving overtreden." Ghequiere werd door de Franstalige meerderheid voorgedragen als kandidaat-burgemeester nadat de Raad van State voor de derde keer het beroep verworpen had van Damien Thiéry tegen zijn niet-benoeming. Ghequiere maakt deel uit van de Franstalige meerderheid LB in Linkebeek, zetelt sinds 2006 in de gemeenteraad en is sinds 2009 schepen