Homans: ‘Verruimen aanbod sociale woningen is meer dan enkel nieuwe grond kopen’

Liesbeth Homans (N-VA) © BELGA

Volgens Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) zijn er andere mogelijkheden om het aanbod van sociale huurwoningen uit te breiden. In plaats van aan nieuwbouw en aankoop van nieuwe grond, denkt ze bijvoorbeeld aan tijdelijke contracten.

Het aanbod aan sociale huurwoningen uitbreiden kan ook op andere manieren dan door nieuwbouw en grondaankopen. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) in reactie op cijfers van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen.

Homans wijst op de mogelijkheden van tijdelijke contracten, investeringen in renovatie en het inschakelen van private actoren om de wachtlijsten aan te pakken.

Wachtlijst

De socialehuisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen hebben de voorbije vijf jaar 1.000 voetbalvelden aan bouwgrond voor sociale woningen gekocht. “Maar de behoefte is veel groter”, zegt de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Het huidige ritme zou veel te laag liggen om aan de vraag – er staan 80.000 gezinnen op de wachtlijst – te voldoen.

Om tegen 2025 de ambitie te realiseren om in iedere gemeente 9 procent sociale woningen te hebben, moeten er zo’n 45.000 sociale huurwoningen bijkomen, erkent ook bevoegd minister Homans. Maar het aanbod verruimen kan ook op andere manieren dan het kopen van grond alleen, stelt de N-VA-minister. Zo wil Homans sociale huurders die dat kunnen, sneller laten doorstromen naar de private huurmarkt.

“Vandaag worden immers meer dan 11.000 sociale woningen (zo’n 7,5 procent van het patrimonium) bewoond door personen die over een inkomen beschikken dat ruim boven de maximale inkomensgrenzen ligt. Door voor nieuwe huurders – huidige huurders behouden hun contract – tijdelijke contracten in te voeren, bekomen we dat die sneller naar de private huur- of koopmarkt zullen doorstromen”, aldus Homans.

Bestaande patrimonium

Voorts kan het bestaande patrimonium ook beter benut worden. “Vandaag staan in één op de tien woningen één of meerdere kamers leeg. Door die mensen met minstens twee leegstaande kamers te laten doorstromen naar een gepaste sociale woning of appartement in de buurt van hun vorige verblijfplaats maken we ruimte voor de vele gezinnen die op de wachtlijst staan.”

Homans wijst er ook op dat er jaarlijks 200 miljoen euro wordt gespendeerd aan de renovatie van het bestaande patrimonium. Tot slot wil de N-VA-minister de regelgeving versoepelen om zo private spelers meer mogelijkheden te geven in de bouw van sociale woningen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content