Nadat de voorbije dagen zowel CD&V als MR zich voorstander toonden om ook de huurprijzen aan een indexsprong te onderwerpen, blijft N-VA het voorstel afwijzen. Bovendien stelt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) dat dit een regionale bevoegdheid is, al lijkt niet iedereen in de Wetsraat daarvan overtuigd.

In De Ochtend op Radio 1 verdedigde Homans haar standpunt. 'We stellen nu al een heleboel eisen aan verhuurders', stelde Homans die vindt dat de investeringen die verhuurders doen aan hun woning 'uiteindelijk ook ten bate zijn van de huurders'.

Sociale huurtarieven

'We vragen nu al veel, ik wil hen niet pesten met een indexsprong', stelde Homans, die verwijst naar het regeerakkoord. 'Ik ga niet vooruitlopen op de zaken, want ik heb het regeerakkoord achter mij. Maar als de huurprijs niet geïndexeerd wordt, dan vind ik dat tegemoetkomingen voor de onderkant van de markt ook niet geïndexeerd moeten worden.' Het gaat dan om huurpremies en subsidies. Homans betreurt het ook dat dit debat in de media wordt gevoerd.

Openbreken

'Ik hoop dat dit gewoon wat uitingen zijn van coalitiepartners die hun partijstandpunten formuleren', stelt Homans, die niet wil vooruitlopen op een eventueel openbreken van het regeerakkoord.

Paniek

Blijft natuurlijk nog de kwestie wie er nu eigenlijk bevoegd is voor de kwestie. Zowel de Vlaamse als de federale regering hebben een onafhankelijk juridisch kantoor ingeschakeld om de zaak uit te pluizen.

'Dit is het eerste voorbeeld van iets dat misloopt na de Copernicaanse omwenteling', vindt Homans. 'De zesde staatshervorming zat precies toch niet zo goed in elkaar. Het kan voor mij niet de bedoeling zijn om nu paniek te veroorzaken op de huurmarkt.'

'Wil Homans private huurmarkt versterken, dan moet ze net voor indexsprong kiezen'

'Als minister Homans de private huurmarkt wilt versterken, moet ze net wel een indexsprong op de huurprijzen toepassen', zo reageert Vlaams parlementslid voor SP.A Joris Vandenbroucke. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat verhuurders vooral zekerheid willen dat de huur betaald wordt.

'Door de koopkracht van huurders te ondergraven, zet minister Homans die zekerheid nog meer op de helling. Gevolg: verhuurders zullen zich daartegen wapenen door de huurprijzen op te trekken, als een soort van 'risicopremie' tegen onzekerheid. Of erger nog, ze zullen hun pand verkopen in plaats van het te verhuren', aldus Vandenbroucke.

Vandenbroucke vreest krimp huurmarkt

Vandenbroucke vreest een krimp op de huurmarkt. 'En zo krijg je een nog grotere scheeftrekking tussen huurprijs en kwaliteit', luidt het.

Volgens Vandenbroucke moet minister Homans 'het roer omgooien en inzien dat verhuurder en huurder geen tegengestelde belangen hebben'.

'Integendeel, versterk de inkomenszekerheid van de verhuurder én versterk de woonzekerheid van de huurder. Alleen zo versterk je de private huurmarkt in Vlaanderen', besluit Vandenbroucke. (Belga/JH/SD)

Nadat de voorbije dagen zowel CD&V als MR zich voorstander toonden om ook de huurprijzen aan een indexsprong te onderwerpen, blijft N-VA het voorstel afwijzen. Bovendien stelt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) dat dit een regionale bevoegdheid is, al lijkt niet iedereen in de Wetsraat daarvan overtuigd.In De Ochtend op Radio 1 verdedigde Homans haar standpunt. 'We stellen nu al een heleboel eisen aan verhuurders', stelde Homans die vindt dat de investeringen die verhuurders doen aan hun woning 'uiteindelijk ook ten bate zijn van de huurders'.'We vragen nu al veel, ik wil hen niet pesten met een indexsprong', stelde Homans, die verwijst naar het regeerakkoord. 'Ik ga niet vooruitlopen op de zaken, want ik heb het regeerakkoord achter mij. Maar als de huurprijs niet geïndexeerd wordt, dan vind ik dat tegemoetkomingen voor de onderkant van de markt ook niet geïndexeerd moeten worden.' Het gaat dan om huurpremies en subsidies. Homans betreurt het ook dat dit debat in de media wordt gevoerd.'Ik hoop dat dit gewoon wat uitingen zijn van coalitiepartners die hun partijstandpunten formuleren', stelt Homans, die niet wil vooruitlopen op een eventueel openbreken van het regeerakkoord.Blijft natuurlijk nog de kwestie wie er nu eigenlijk bevoegd is voor de kwestie. Zowel de Vlaamse als de federale regering hebben een onafhankelijk juridisch kantoor ingeschakeld om de zaak uit te pluizen.'Dit is het eerste voorbeeld van iets dat misloopt na de Copernicaanse omwenteling', vindt Homans. 'De zesde staatshervorming zat precies toch niet zo goed in elkaar. Het kan voor mij niet de bedoeling zijn om nu paniek te veroorzaken op de huurmarkt.' 'Als minister Homans de private huurmarkt wilt versterken, moet ze net wel een indexsprong op de huurprijzen toepassen', zo reageert Vlaams parlementslid voor SP.A Joris Vandenbroucke. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat verhuurders vooral zekerheid willen dat de huur betaald wordt. 'Door de koopkracht van huurders te ondergraven, zet minister Homans die zekerheid nog meer op de helling. Gevolg: verhuurders zullen zich daartegen wapenen door de huurprijzen op te trekken, als een soort van 'risicopremie' tegen onzekerheid. Of erger nog, ze zullen hun pand verkopen in plaats van het te verhuren', aldus Vandenbroucke. Vandenbroucke vreest een krimp op de huurmarkt. 'En zo krijg je een nog grotere scheeftrekking tussen huurprijs en kwaliteit', luidt het. Volgens Vandenbroucke moet minister Homans 'het roer omgooien en inzien dat verhuurder en huurder geen tegengestelde belangen hebben'. 'Integendeel, versterk de inkomenszekerheid van de verhuurder én versterk de woonzekerheid van de huurder. Alleen zo versterk je de private huurmarkt in Vlaanderen', besluit Vandenbroucke. (Belga/JH/SD)