Homans moet maandag parlement uitleg geven over moskeedossier

Liesbeth Homans © Belga

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wordt maandag in het parlement verwacht om tekst en uitleg te geven over haar schijnbare clash met de Staatsveiligheid over de erkenning van de moskee van Beringen.

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wordt maandag in het parlement verwacht om tekst en uitleg te geven over haar schijnbare clash met de Staatsveiligheid over de erkenning van de moskee van Beringen. Voorzitster Mercedes van Volcem (Open Vld) van de bevoegde commissie zal ook de Staatsveiligheid uitnodigen om achter gesloten deuren het rapport toe te lichten dat Homans aangreep voor haar beslissing.

NVA-minister Liesbeth Homans had een rapport van de Staatsveiligheid als basis aangewezen voor haar beslissing om de erkenning in te trekken van de Fatih-moskee in Beringen. Die maakt deel uit van een netwerk aan moskeeën die door het door het Turkse overheidsdepartement Diyanet mee gefinancierd worden. Een tijd terug kwamen de Diyanetmoskeeën in opspraak toen uitlekte dat zij vanuti Turkije aangestuurd werden om in ons land te spioneren en de Turkse gemeenschap op te ruien tegen de Gülenisten.

Toch kwam de minister gisteravond onder vuur: in een uitzonderlijke demarche liet de inlichtingendienst weten dat ‘elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken.’

Oppositie eist uitleg

Oppositiepartijen sp.a en Groen eisten dat de commissie Bestuurszaken van het Vlaams Parlement vrijdag nog zou samenkomen om Homans aan de tand te kunnen voelen. Ze willen ook inzage in het rapport van de staatsveiligheid, desnoods achter gesloten deuren.

Hun vraag wordt nu grotendeels ingewilligd, al zullen ze nog tot maandag geduld moeten tonen. Om 14 uur zal de commissie samenkomen, meldt voorzitster Van Volcem. ‘De minister is ter beschikking. Ik zal ook de Staatsveiligheid uitnodigen met het verzoek om het rapport toe te lichten achter gesloten deuren.’

Partner Content