Liesbeth Homans antwoordde dat in het Vlaams parlement op een vraag van Tom Van Grieken (Vlaams Belang).

Linkebeek

De gemeenteraad van faciliteitengemeente Linkebeek heeft vorige week de beslissing van 4 mei bevestigd om Damien Thiéry aan te stellen als waarnemend burgemeester. Linkebeek reageert hiermee op de beslissing van Homans om dit raadsbesluit te vernietigen. Homans vroeg de voordracht van een nieuwe burgemeester en in afwachting de aanstelling van een andere waarnemend burgemeester.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heeft de Vlaamse regering al twee keer de voordracht van Thiéry als burgemeester van Linkebeek geweigerd wegens overtredingen van de taalwetgeving.

Decreet

'Deze toestand kan niet blijven aanslepen. We moeten echt iets ondernemen', zei Homans dinsdag. 'Op den duur komt men dan wel bij de filosofie: wie niet horen wil, moet voelen. We moeten al sinds 2007 ingrijpen, we zijn nu 2015. Het heeft echt wel lang genoeg geduurd.'

Het voorstel van decreet ligt klaar, maar er is geen consensus in de meerderheid. 'Ik ga ervan uit dat er over een week wel een akkoord is over het voorstel van decreet. Is dat er niet, dan zal ik onmiddellijk en onverwijld een regeringscommissaris naar Linkebeek sturen', besloot de minister. (Belga)

Liesbeth Homans antwoordde dat in het Vlaams parlement op een vraag van Tom Van Grieken (Vlaams Belang).De gemeenteraad van faciliteitengemeente Linkebeek heeft vorige week de beslissing van 4 mei bevestigd om Damien Thiéry aan te stellen als waarnemend burgemeester. Linkebeek reageert hiermee op de beslissing van Homans om dit raadsbesluit te vernietigen. Homans vroeg de voordracht van een nieuwe burgemeester en in afwachting de aanstelling van een andere waarnemend burgemeester. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heeft de Vlaamse regering al twee keer de voordracht van Thiéry als burgemeester van Linkebeek geweigerd wegens overtredingen van de taalwetgeving. 'Deze toestand kan niet blijven aanslepen. We moeten echt iets ondernemen', zei Homans dinsdag. 'Op den duur komt men dan wel bij de filosofie: wie niet horen wil, moet voelen. We moeten al sinds 2007 ingrijpen, we zijn nu 2015. Het heeft echt wel lang genoeg geduurd.' Het voorstel van decreet ligt klaar, maar er is geen consensus in de meerderheid. 'Ik ga ervan uit dat er over een week wel een akkoord is over het voorstel van decreet. Is dat er niet, dan zal ik onmiddellijk en onverwijld een regeringscommissaris naar Linkebeek sturen', besloot de minister. (Belga)