Op 1 juli neemt Bourgeois ontslag als Vlaamse regeringsleider, om zijn zitje in het Europees Parlement op te nemen. De bedoeling is dat Homans dan snel de eed kan afleggen, maar donderdag werd ze opgenomen in het ziekenhuis.

'Ik hoop dat het niets ernstigs is en dat ze snel weer kan functioneren', zei Bourgeois vrijdagochtend op Radio 1. 'Ik ga haar straks proberen bellen, want we zitten op een cruciaal scharniermoment.'

Dat Homans de nieuwe minister-president wordt, is volgens hem een logische doorschuifoperatie. 'Maar het is mooi meegenomen dat het de eerste vrouwelijke minister-president is. Het is een heel mooi moment voor haar, dus het is jammer dat ze net nu gezondheidsproblemen heeft. Ik hoop dat ze vandaag naar huis mag gaan en dat ze er maandag bij kan zijn. Als dat niet zo is, gaan we moeten kijken hoe het scenario verandert,' aldus Bourgeois.

Langer in het ziekenhuis

Dat scenario is intussen al veranderd. Homans moet immers ook het weekend in het ziekenhuis doorbrengen. Er werd tot dusver niets ernstigs ontdekt, maar de dokters hebben toch beslist om haar nog enkele dagen in het ziekenhuis te houden voor observatie.

'Als alles verder goed verloopt, zou ze maandag in de loop van de dag weer naar huis mogen gaan', is te horen bij het Kabinet-Homans.

Er komt dinsdag om 10 uur een bijzondere ministerraad van de Vlaamse regering waarop Homans zal aangeduid worden als nieuwe minister-president. Nadien, om 11.30 uur, legt Homans dan de eed af bij de koning.

In dat scenario wordt minister van Mobiliteit Ben Weyts viceminister-president voor zijn partij in de ontslagnemende regering. Hij neemt ook de bevoegdheden Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed over van Bourgeois.

Bourgeois 'beetje weemoedig'

Bourgeois noemde vrijdag zijn vijf jaar als minister-president de mooiste uit zijn politieke loopbaan. 'Ik vertrek absoluut niet in bitterheid, maar in dankbaarheid. Al heb ik nooit verborgen gehouden dat ik graag verder had gedaan', aldus Bourgeois. 'Ik ben een beetje weemoedig. Het zijn fantastisch mooie jaren geweest voor mij. Ik zat aan het stuur. Ik heb de toekomst van Vlaanderen mee kunnen voorbereiden', zo zei hij voor aanvang van zijn laatste ministerraad als minister-president.

De N-VA'er kijkt naar eigen zeggen uit naar zijn nieuwe uitdaging in het Europees Parlement, waar zijn partij bij de conservatieve ECR-fractie blijft. 'Dat is niet de keuze van mijn hart, maar ik kan u met grote stelligheid zeggen dat er geen enkel alternatief was voor N-VA. Ik heb allerlei contacten gehad, heb enorm hard gewerkt aan het maken van een eigen fractie. Het spijt me bijzonder dat ik daar op een zucht na niet toe gekomen ben.'

N-VA heeft volgens hem wel de garantie van vrijheid van expressie en van stemmen binnen de fractie.

Op 1 juli neemt Bourgeois ontslag als Vlaamse regeringsleider, om zijn zitje in het Europees Parlement op te nemen. De bedoeling is dat Homans dan snel de eed kan afleggen, maar donderdag werd ze opgenomen in het ziekenhuis. 'Ik hoop dat het niets ernstigs is en dat ze snel weer kan functioneren', zei Bourgeois vrijdagochtend op Radio 1. 'Ik ga haar straks proberen bellen, want we zitten op een cruciaal scharniermoment.'Dat Homans de nieuwe minister-president wordt, is volgens hem een logische doorschuifoperatie. 'Maar het is mooi meegenomen dat het de eerste vrouwelijke minister-president is. Het is een heel mooi moment voor haar, dus het is jammer dat ze net nu gezondheidsproblemen heeft. Ik hoop dat ze vandaag naar huis mag gaan en dat ze er maandag bij kan zijn. Als dat niet zo is, gaan we moeten kijken hoe het scenario verandert,' aldus Bourgeois.Langer in het ziekenhuisDat scenario is intussen al veranderd. Homans moet immers ook het weekend in het ziekenhuis doorbrengen. Er werd tot dusver niets ernstigs ontdekt, maar de dokters hebben toch beslist om haar nog enkele dagen in het ziekenhuis te houden voor observatie. 'Als alles verder goed verloopt, zou ze maandag in de loop van de dag weer naar huis mogen gaan', is te horen bij het Kabinet-Homans. Er komt dinsdag om 10 uur een bijzondere ministerraad van de Vlaamse regering waarop Homans zal aangeduid worden als nieuwe minister-president. Nadien, om 11.30 uur, legt Homans dan de eed af bij de koning. In dat scenario wordt minister van Mobiliteit Ben Weyts viceminister-president voor zijn partij in de ontslagnemende regering. Hij neemt ook de bevoegdheden Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed over van Bourgeois.Bourgeois 'beetje weemoedig'Bourgeois noemde vrijdag zijn vijf jaar als minister-president de mooiste uit zijn politieke loopbaan. 'Ik vertrek absoluut niet in bitterheid, maar in dankbaarheid. Al heb ik nooit verborgen gehouden dat ik graag verder had gedaan', aldus Bourgeois. 'Ik ben een beetje weemoedig. Het zijn fantastisch mooie jaren geweest voor mij. Ik zat aan het stuur. Ik heb de toekomst van Vlaanderen mee kunnen voorbereiden', zo zei hij voor aanvang van zijn laatste ministerraad als minister-president. De N-VA'er kijkt naar eigen zeggen uit naar zijn nieuwe uitdaging in het Europees Parlement, waar zijn partij bij de conservatieve ECR-fractie blijft. 'Dat is niet de keuze van mijn hart, maar ik kan u met grote stelligheid zeggen dat er geen enkel alternatief was voor N-VA. Ik heb allerlei contacten gehad, heb enorm hard gewerkt aan het maken van een eigen fractie. Het spijt me bijzonder dat ik daar op een zucht na niet toe gekomen ben.' N-VA heeft volgens hem wel de garantie van vrijheid van expressie en van stemmen binnen de fractie.