De federale regering kondigt strengere straffen aan voor dronken rijden en het niet dragen van de gordel. Daarmee wil de regering inzetten op een veiliger verkeer, zo schrijft De Standaard.

De boete voor het niet dragen van een gordel verdubbeld naar 100 euro. Zowel wie voorin als achteraan het dragen van de gordel laakt, zal die 100 euro moeten betalen.

Ook dronken chauffeurs passen voortaan beter extra op hun tellen: professionele chauffeurs kappen best met drinken eenmaal de 0,2 promille bereikt. Voordien konden ze doorgaan tot 0,5 promille, net zoals alle ander bestuurders.

"Een grens van 0,2 promille staat quasi gelijk met een nultolerantie voor professionele chauffeurs", aldus staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet (CDH).

Boete van 150 naar 170 euro

Het toegestane alcoholpromile daalt, de hoogte van de boete stijgt: een promille tussen 0,5 en 0,8 maakt de zondaar 170 euro lichter, in plaats van 150. Binnenlandse bestuurders die zich laten betrappen met 1,2 promille in het bloed, mogen hun boete onmiddelijk ophoesten en krijgen een rijverbod aangesmeerd. Buitenlandse bestuurders kunnen het verder drijven: zij betalen meteen vanaf 1,5 promille. (SD)

De federale regering kondigt strengere straffen aan voor dronken rijden en het niet dragen van de gordel. Daarmee wil de regering inzetten op een veiliger verkeer, zo schrijft De Standaard.De boete voor het niet dragen van een gordel verdubbeld naar 100 euro. Zowel wie voorin als achteraan het dragen van de gordel laakt, zal die 100 euro moeten betalen. Ook dronken chauffeurs passen voortaan beter extra op hun tellen: professionele chauffeurs kappen best met drinken eenmaal de 0,2 promille bereikt. Voordien konden ze doorgaan tot 0,5 promille, net zoals alle ander bestuurders. "Een grens van 0,2 promille staat quasi gelijk met een nultolerantie voor professionele chauffeurs", aldus staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet (CDH). Boete van 150 naar 170 euroHet toegestane alcoholpromile daalt, de hoogte van de boete stijgt: een promille tussen 0,5 en 0,8 maakt de zondaar 170 euro lichter, in plaats van 150. Binnenlandse bestuurders die zich laten betrappen met 1,2 promille in het bloed, mogen hun boete onmiddelijk ophoesten en krijgen een rijverbod aangesmeerd. Buitenlandse bestuurders kunnen het verder drijven: zij betalen meteen vanaf 1,5 promille. (SD)