Hoge Raad voor de Justitie start bijzonder onderzoek na aanslag Brussel

Vincent Van Quickenborne © Belga

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) stelt een bijzonder onderzoek in naar ‘de rechterlijke orde’ na de aanslag in Brussel van vorige week. Dat heeft de overheidsinstantie maandagavond bekendgemaakt.

Na de aanslag van 16 oktober in Brussel, waarbij de schutter twee Zweden doodde en een derde verwondde, bleek dat een eerder uitleveringsverzoek van Tunesië voor dader Abdesalem Lassoued geen gevolg had gekregen.

Het Brussels parket verloor het dossier vorig jaar uit het oog. ‘Op basis van de informatie die momenteel beschikbaar is, heeft de Verenigde advies- en onderzoekscommissie (een commissie binnen de HRJ, red.) vandaag besloten een bijzonder onderzoek in te stellen in dit dossier’, laat de HRJ nu weten.

‘Dit onderzoek is gericht op de werking van de rechterlijke orde alsook op de context en de factoren die het mogelijk maakten dat het systeem niet goed functioneerde.’

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne nam als gevolg van de onthulling over het uitleveringsverzoek vrijdag nog ontslag. Premier Alexander De Croo sprak zaterdag van een ‘bijzonder zware individuele fout op het parket van Brussel met zeer zware gevolgen’.

De HRJ benadrukt dat hij er met zijn onafhankelijk onderzoek niet op uit is om ‘individuele verantwoordelijkheden’ bloot te leggen. Wel is het de bedoeling ‘om ervoor te zorgen dat dergelijke gebeurtenissen zich niet meer kunnen voordoen’.

Partner Content