Het Antwerpse hof van beroep heeft de Antwerpse rechter Walter De Smedt donderdag vrijgesproken van rechtsweigering.

De Smedt sprak op 28 mei 2009 een gps-dief vrij omdat een eerdere straf tegen de man niet was uitgevoerd. Het vonnis leidde tot heel wat ophef omdat het als een politiek statement werd beschouwd. De zaak leidde tot debatten in het parlement. De Smedt zelf kreeg een andere taak, zodat hij geen strafzaken meer mocht afhandelen.

Het parket-generaal van Antwerpen startte een procedure wegens rechtsweigering tegen de rechter. Het hof van beroep oordeelt echter dat het foutief zijn van een uitspraak de rechter nog niet strafbaar maakt.

'Een vonnis waarin over de gestelde vorderingen uitspraak wordt gedaan, blijft een vonnis, ook als het foutief zou zijn en ook als het gebruikt zou worden om daarmee een politiek statement te doen', zo luidt het in het arrest.

Het Antwerpse hof van beroep heeft de Antwerpse rechter Walter De Smedt donderdag vrijgesproken van rechtsweigering. De Smedt sprak op 28 mei 2009 een gps-dief vrij omdat een eerdere straf tegen de man niet was uitgevoerd. Het vonnis leidde tot heel wat ophef omdat het als een politiek statement werd beschouwd. De zaak leidde tot debatten in het parlement. De Smedt zelf kreeg een andere taak, zodat hij geen strafzaken meer mocht afhandelen. Het parket-generaal van Antwerpen startte een procedure wegens rechtsweigering tegen de rechter. Het hof van beroep oordeelt echter dat het foutief zijn van een uitspraak de rechter nog niet strafbaar maakt. 'Een vonnis waarin over de gestelde vorderingen uitspraak wordt gedaan, blijft een vonnis, ook als het foutief zou zijn en ook als het gebruikt zou worden om daarmee een politiek statement te doen', zo luidt het in het arrest.