Hoe tevreden is de Vlaming?

Uit de jaarlijkse Vlaamse Regionale Indicatoren (VRIND) blijkt dat de Vlaming vooral tevreden is over de woning, de buurt en de contacten met familie en vrienden.

86 procent van de Vlamingen is tevreden tot zeer tevreden met zijn levenssituatie. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vlaamse Regionale Indicatoren (VRIND). De Vlaming is vooral tevreden over de woning, de buurt en de contacten met familie en vrienden.

Zeven Vlamingen op de tien maken zich zorgen over hun gezondheid, wat meer is dan de voorgaande jaren. Minder Vlamingen maakten zich dan weer zorgen over hun veiligheid en werksituatie. De Vlaming ziet de prijsstijgingen, de economische toestand en de werkloosheid als de grootste problemen.

Een eigen huis

De tevredenheid over de woning scoort bij de Vlamingen al jaren het hoogst. Wellicht speelt het feit dat Vlaanderen met 77% eigenaars aan de Europese top zit daarbij een grote rol. Zes procent is een sociale huurder.

Een eigenaar geeft gemiddeld 12% van het huishoudinkomen uit aan wonen, bij de huurder is dat 27%. Minder positief is dat het aantal klanten van sociale energieleveranciers en klanten die een budgetmeter hebben in vergelijking met 2005 meer dan verdubbeld is.

Minder Vlamingen sporten

In het luik gezondheid toont 84% zich tevreden over de gezondheidsvoorzieningen. De Vlaming ervaart de gezondheidszorg veel minder als een probleem dan elders in Europa. De helft van de bevolking zegt op jaarbasis wel eens te sporten. Vijf jaar eerder was dat nog bijna 60%. Vooral vrouwen haken af. Wie sport, doet dat regelmatig; 40% besteedt wekelijks minstens 20 minuten aan intensieve lichamelijke inspanningen.

Wat de vrije tijd betreft, stijgt de tevredenheid over de culturele en sportvoorzieningen tot respectievelijk 82,5 en 75%. Drie kwart neemt jaarlijks deel aan één culturele activiteit, 6% minder dan in 2000.

Sociale contacten

72% van de Vlamingen heeft minstens wekelijks contact met familie en vrienden, wat Europees een erg hoge score is. Drie op de vijf heeft veel contact met de rechtstreekse buren, een op de acht zet zich actief in in de eigen buurt of wijk, een kwart participeert aan buurtactiviteiten.

Voorts voeren vier Vlamingen op de vijf zich nooit of zelden onveilig, maar erkent een op de twee zich wel eens zorgen te maken over zijn veiligheid. Bijna twee op de drie is tevreden over het openbaar vervoer en twee op de vijf over de staat van de fietspaden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content