Volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zullen dit jaar 700.000 vluchtelingen Europa bereiken. Veel onder hen zijn kinderen, die door de oorlog in onder andere Syrië en Irak geen dak meer boven het hoofd hebben en niet meer naar school kunnen. Uit cijfers van Fedasil blijkt dat één op de drie asielzoekers in België, 7000 in totaal, minderjarig is. Daaronder zowat 1.000 niet-begeleide minderjarigen.

"Jammer genoeg komen zij door de vaak negatieve berichtgeving in een verkeerd daglicht te staan", zegt Steven Gielis, oprichter van Zitdazo vzw en projectcoördinator van 'Allemaal kinderen'. "Met dit project willen we de Vlaming ervan bewust maken dat dit ook een positief verhaal kan zijn. Om dat te bewijzen zetten we verschillende warme initiatieven in de kijker die kindvluchtelingen helpen." Het project werd nog maar net gelanceerd, maar toch liepen de Facebookposts al snel binnen. Zo werden er al benefietconcerten georganiseerd ten voordele van die kinderen en organiseerden verschillende mensen een kledinginzamelingsactie.

Politieke discussies

De website allemaalkinderen.be biedt niet alleen een platform voor mensen die al actie hebben ondernomen, maar ook voor diegenen die met het thema kindvluchtelingen aan de slag willen. "Ouders en leerkrachten, bijvoorbeeld, vragen zich vaak af op welke manier zij over deze problematiek kunnen praten met kinderen," zegt Gielis.

Het kinderboek van Zitdazo, Zitdazo
Het kinderboek van Zitdazo © Zitdazo

Op de website geeft Zitdazo vzw verschillende tips. Zo zijn er filmpjes op kindermaat, zes activiteiten die je met kinderen en jongeren kan doen rond het thema en kan je een kinderboek bestellen voor de allerkleinsten. Het boek vertelt het verhaal van Inara, een Syrisch meisje dat met haar mama en broertjes vlucht naar België en in een opvangcentrum terechtkomt. "Ook kleine kinderen stellen zich al snel vragen wanneer er plots een ander kindje in het midden van het schooljaar in de klas terechtkomt. Ouders weten soms niet goed hoe ze moeten antwoorden op al hun vragen. Het boek kan daarom helpen."

Daarnaast biedt Zitdazo ook een reeks workshops, inleefmomenten voor leerlingen, lezingen voor scholen en opleidingsdagen voor ouders aan. Gielis heeft er bewust voor gekozen het aanbod zo uitgebreid mogelijk te maken. "Op die manier willen wij echt iets in beweging brengen. We willen wegblijven van de politieke discussies, maar willen wel aantonen dat we allemaal samen iets aan deze realiteit kunnen doen." (MVM)

6 activiteiten om met kinderen en jongeren te doen

- Bezoek met je zoon of dochter een opvangcentrum of lokaal opvanginitiatief.

- Laat je kind ervaren wat het voelt om zélf vluchteling te zijn. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een online game.

- Doe samen met het gezin mee aan enkele warme initiatieven.

- Bekijk een film rond het thema vluchtelingen.

- Ga naar de plaatselijke bibliotheek en ontleen een of meerdere boeken rond het thema.

- Praat met je kind over het thema. Zorg wel voor informatie op kindermaat, bijvoorbeeld via filmpjes van Karrewiet.

Volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zullen dit jaar 700.000 vluchtelingen Europa bereiken. Veel onder hen zijn kinderen, die door de oorlog in onder andere Syrië en Irak geen dak meer boven het hoofd hebben en niet meer naar school kunnen. Uit cijfers van Fedasil blijkt dat één op de drie asielzoekers in België, 7000 in totaal, minderjarig is. Daaronder zowat 1.000 niet-begeleide minderjarigen. "Jammer genoeg komen zij door de vaak negatieve berichtgeving in een verkeerd daglicht te staan", zegt Steven Gielis, oprichter van Zitdazo vzw en projectcoördinator van 'Allemaal kinderen'. "Met dit project willen we de Vlaming ervan bewust maken dat dit ook een positief verhaal kan zijn. Om dat te bewijzen zetten we verschillende warme initiatieven in de kijker die kindvluchtelingen helpen." Het project werd nog maar net gelanceerd, maar toch liepen de Facebookposts al snel binnen. Zo werden er al benefietconcerten georganiseerd ten voordele van die kinderen en organiseerden verschillende mensen een kledinginzamelingsactie.De website allemaalkinderen.be biedt niet alleen een platform voor mensen die al actie hebben ondernomen, maar ook voor diegenen die met het thema kindvluchtelingen aan de slag willen. "Ouders en leerkrachten, bijvoorbeeld, vragen zich vaak af op welke manier zij over deze problematiek kunnen praten met kinderen," zegt Gielis.Op de website geeft Zitdazo vzw verschillende tips. Zo zijn er filmpjes op kindermaat, zes activiteiten die je met kinderen en jongeren kan doen rond het thema en kan je een kinderboek bestellen voor de allerkleinsten. Het boek vertelt het verhaal van Inara, een Syrisch meisje dat met haar mama en broertjes vlucht naar België en in een opvangcentrum terechtkomt. "Ook kleine kinderen stellen zich al snel vragen wanneer er plots een ander kindje in het midden van het schooljaar in de klas terechtkomt. Ouders weten soms niet goed hoe ze moeten antwoorden op al hun vragen. Het boek kan daarom helpen."Daarnaast biedt Zitdazo ook een reeks workshops, inleefmomenten voor leerlingen, lezingen voor scholen en opleidingsdagen voor ouders aan. Gielis heeft er bewust voor gekozen het aanbod zo uitgebreid mogelijk te maken. "Op die manier willen wij echt iets in beweging brengen. We willen wegblijven van de politieke discussies, maar willen wel aantonen dat we allemaal samen iets aan deze realiteit kunnen doen." (MVM)