Allereerst: hou rekening met de leeftijd van je kind! Scherm heel jonge kinderen af van alle informatie en beelden: ze begrijpen dit toch niet.

Het is daarnaast belangrijk dat je zelf rustig blijft, aangezien kinderen de angst van hun ouders aanvoelen en overnemen. Dat geldt ook in je woordkeuze: blijf hier neutraal en leg in beknopte, maar heldere taal uit wat er aan de hand is en doseer de informatie. Laat je kinderen vooral zelf vertellen: wat heeft het gezien, gevoeld, gehoord? Vertrek vanuit die behoefte: wat wil je kind weten en waar is het bang voor.

Druk je kinderen op het hart dat een aanslag bijna nooit voorkomt en dat het net daarom zo'n groot nieuw is: je kind mag zich veilig voelen - benoem daarom ook de positieve dingen: iedereen is boos over de aanslagen en de politie doet er alles aan om de daders te pakken te krijgen. Leid tenslotte hun gedachten af door hen iets leuks te laten doen: een boek voorlezen, een film kijken,... Laat voelen dat je dichtbij bent en dat je kind veilig is bij jou. (KS)

Lees het volledige artikel op Klasse

ouders.nl
© ouders.nl
Allereerst: hou rekening met de leeftijd van je kind! Scherm heel jonge kinderen af van alle informatie en beelden: ze begrijpen dit toch niet.Het is daarnaast belangrijk dat je zelf rustig blijft, aangezien kinderen de angst van hun ouders aanvoelen en overnemen. Dat geldt ook in je woordkeuze: blijf hier neutraal en leg in beknopte, maar heldere taal uit wat er aan de hand is en doseer de informatie. Laat je kinderen vooral zelf vertellen: wat heeft het gezien, gevoeld, gehoord? Vertrek vanuit die behoefte: wat wil je kind weten en waar is het bang voor. Druk je kinderen op het hart dat een aanslag bijna nooit voorkomt en dat het net daarom zo'n groot nieuw is: je kind mag zich veilig voelen - benoem daarom ook de positieve dingen: iedereen is boos over de aanslagen en de politie doet er alles aan om de daders te pakken te krijgen. Leid tenslotte hun gedachten af door hen iets leuks te laten doen: een boek voorlezen, een film kijken,... Laat voelen dat je dichtbij bent en dat je kind veilig is bij jou. (KS)Lees het volledige artikel op Klasse