Groen-voorzitter Van Besien noemt de beslissing van SP.A om in haar nieuwe beginselverklaring afstand te nemen van het verbod om op het werk een hoofddoek te dragen "een goede zaak voor de Vlaamse samenleving". Hij wacht nu op de andere partijen.

"Het inzicht groeit dat multiculturaliteit en de aanwezigheid van verschillende religies in onze samenleving de normaalste zaak van de wereld is", analyseert Van Besien. "Meer en meer mensen vinden dat er moet gezocht worden naar respectvolle manieren van samenleven, in plaats van naar een kille en verkeerd begrepen neutraliteit. Die evolutie in de samenleving heeft de SP.A nu opgepikt en dat is een goede zaak."

Volgen andere partijen?

Volgens de voorzitter van Groen kunnen de andere partijen niet anders dan volgen. Hij noemt expliciet Open VLD en CD&V. "Open VLD is als liberale partij toch voor zoveel mogelijk vrijheden en voor CD&V is godsdienstvrijheid toch een belangrijk beginsel? Het is mij een raadsel hoe zij voor een hoofddoekenverbod kunnen zijn."

Zelf heeft Groen zich altijd verzet tegen een hoofddoekenverbod en een "actief pluralisme" bepleit. "Dat wil zeggen dat je als overheid de diversiteit die er in je stad of gemeente is, niet verstopt of ontkent, maar dat je mensen de vrijheid geeft om hun cultuur en godsdienst te beleven", legt Van Besien uit. "Het enige criterium voor een loketbediende, is dat hij of zij goed werk levert. Met de rest moet de overheid zich niet moeien." (Belga/TE)

Groen-voorzitter Van Besien noemt de beslissing van SP.A om in haar nieuwe beginselverklaring afstand te nemen van het verbod om op het werk een hoofddoek te dragen "een goede zaak voor de Vlaamse samenleving". Hij wacht nu op de andere partijen. "Het inzicht groeit dat multiculturaliteit en de aanwezigheid van verschillende religies in onze samenleving de normaalste zaak van de wereld is", analyseert Van Besien. "Meer en meer mensen vinden dat er moet gezocht worden naar respectvolle manieren van samenleven, in plaats van naar een kille en verkeerd begrepen neutraliteit. Die evolutie in de samenleving heeft de SP.A nu opgepikt en dat is een goede zaak." Volgen andere partijen? Volgens de voorzitter van Groen kunnen de andere partijen niet anders dan volgen. Hij noemt expliciet Open VLD en CD&V. "Open VLD is als liberale partij toch voor zoveel mogelijk vrijheden en voor CD&V is godsdienstvrijheid toch een belangrijk beginsel? Het is mij een raadsel hoe zij voor een hoofddoekenverbod kunnen zijn." Zelf heeft Groen zich altijd verzet tegen een hoofddoekenverbod en een "actief pluralisme" bepleit. "Dat wil zeggen dat je als overheid de diversiteit die er in je stad of gemeente is, niet verstopt of ontkent, maar dat je mensen de vrijheid geeft om hun cultuur en godsdienst te beleven", legt Van Besien uit. "Het enige criterium voor een loketbediende, is dat hij of zij goed werk levert. Met de rest moet de overheid zich niet moeien." (Belga/TE)