Ann Peuteman

Hoe internet onze vakantierituelen heeft verknald

Door iPads, smartphones en MP3-spelers is de vakantie tegenwoordig al even keurig geregeld als de rest van het jaar. Knack-redactrice Ann Peuteman heeft heimwee naar de vakanties van weleer. ‘Toen konden we ons tenminste nog stierlijk vervelen, mensen intens missen en verdwalen in straten en gedachten’, schrijft ze.

Zon, verre vakantie’s en barbecue-kiekjes op Facebook: tijdens de zomer kan het leven niet stuk. Denken we. Knack-redactrice Ann Peuteman werpt deze zomer een eigenzinnige blik op al die zonnige vrolijkheid, maar ook op wie in de schaduw staat.

Meestal deden we het op de tweede dag. Dan voelden we ons al een beetje thuis in het hotel en waren ze zeker voor onze terugkeer in België. De grootouders, ooms en tantes, vrienden van mijn ouders. Allemaal kregen ze er eentje. Met een zeezicht, een collage van trekpleisters en voor mijn lievelingsoom een halfnaakte, knipogende deerne. Kaartjes versturen: het was een van de vele rituelen van de reizen uit mijn kindertijd. Nu doet niemand dat nog. Waarom zou je ook? Tegenwoordig posten mensen hun vakantiegroeten à la minute op Facebook, inclusief foto’s van de hotelkamer, uitgelaten kinderen in het zwembad, pittoreske dorpjes en befaamde ruïnes. Je hoeft de moeite niet meer te doen om twintig kaartjes vol te pennen en een postbus te vinden. Een druk op de knop volstaat en je bereikt er meteen een veelvoud van je al dan niet virtuele vrienden mee.

Dat is niet de enige vakantietraditie waar het wereldwijde web komaf mee heeft gemaakt. Zo hoef je ook geen andere toeristen meer lastig te vallen om een foto van je voltallige gezin te maken. Dat doe je nu gewoon zelf met een selfiestick. In plaats van de avonden vol te maken met de meegezeulde Scrabble, Vier-op-een-rij of Dokter Bibber – al dan niet in reiseditie -, kun je al die kiekjes dan ’s avonds op je telefoon fotoshoppen voor je ze op Facebook zet. Dan kun je meteen ook online tickets reserveren om de volgende dag zonder aanschuiven een Romeinse site of een oude tempel te bezoeken. Ondertussen houden de kinderen zich wel bezig met gamen op de iPad en zit je partner verdiept in een bestseller die hij op zijn e-reader oproept. Urenlang twijfelen welke boeken je in de koffer propt, is dus ook al nergens meer voor nodig.

Gps redt huwelijk

Ook de voorbereiding van een reis is een pak simpeler geworden. Vroeger zaten ouders weken van te voren met uitgevouwen landkaarten aan de keukentafel om de kortste en efficiëntste routes uit te stippelen. Inclusief noodplannen in geval van file of wegomlegging. Nu stapt het hele gezin gewoon in de auto, geeft de bestemming in de gps in en zet een luister-cd op. Gedaan met onhandig grote kaarten die voor echtelijke ruzies zorgen telkens als pa een afrit voorbijrijdt omdat ma even niet oplette. Hoeveel huwelijke zouden daardoor al niet zijn gespaard?

Hoe internet onze vakantierituelen heeft verknald
© iStock

En ook op de achterbank is het een pak rustiger. Woorden maken met de letters op nummerplaten? Groene auto’s tellen? Ik zie wat jij niet ziet? Waarom zouden kinderen zich daar nog mee bezighouden? Tegenwoordig hebben ze een dvd-speler, een iPad en een MP3-speler in hun oren. Daarmee zijn de broeder- en zustertwisten tijdens eindeloze ritten naar Frankrijk of Italië ook al verleden tijd.

Te korte vakantie

Ook met stresserende gezinsvakanties met geërgerde echtlieden, kibbelende kinderen en ouders op de rand van een zenuwinzinking heeft de digitale revolutie dus afgerekend. Alles is nu keurig geregeld. En toch heb ik steeds vaker heimwee naar de tijd dat je nog verkeerd kon rijden op weg naar je vakantiebestemming, een uurlang tussen Nederlanders en Britten moest aanschuiven om een toeristische attractie te bezoeken en na een dikke week alweer naar huis begon te verlangen.

Hoe geordend je leven ook toen al was, op vakantie kon je je tenminste nog stierlijk vervelen, mensen intens missen en verdwalen in straten en gedachten. Dat lukt ons nu niet vaak meer. En misschien is dat wel de reden waarom iedereen achteraf zucht dat de vakantie weer veel en veel te kort was.

Lees ook:

‘Zomer kan je gezondheid schade toebrengen: neem vakantie om thuis te zitten, rolluiken dicht’

‘Zomer is de nieuwe kerst’

Geef arme kinderen even vakantie van hun stigma

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content