Het KMI spreekt van een landelijke hittegolf wanneer de maxima in Ukkel gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen tenminste 25 graden halen, waarbij op minstens drie dagen 30 graden bereikt wordt. Verwacht wordt dat vanaf woensdag en vooral de dagen daarna de hittegolf toeslaat, met maximumtemperaturen ruim boven de 30 graden in het centrum van het land.

De temperatuursindicator die is vastgelegd in het federale ozon- en hitteplan is daarmee overschreden, meldt Ircel, en dus treedt de waarschuwingsfase van dat plan vanaf vandaag/zondag in werking.

Ozondrempel

De komende twee dagen worden nog geen overschrijdingen van de Europese ozoninformatiedrempel verwacht, maar vanaf woensdag zal de combinatie van luchtvervuiling, warmte en zon wellicht wel leiden tot een toename in de ozonconcentraties. Of die ook de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht zullen overschrijden, is nog niet te voorspellen. Ircel waarschuwt in elk geval als dat het geval is.

Zorg en Gezondheid

Ook de waarschuwingsfase van het Vlaamse Warmteactieplan treedt zondag in werking, meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het agentschap roept iedereen op om zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. Daarnaast krijgen gemeentes, thuizorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvangdiensten en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen een herinnering en tips om zich te wapenen tegen warmte. Voor iedereen geldt in elk geval hetzelfde advies, zegt woordvoerder Joris Moonens: voldoende water drinken, jezelf en je huis koel houden, en verzekeren dat ook kinderen of ouderen in de omgeving voldoende drinken en koelte vinden.

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is er dit jaar sowieso extra aandacht nodig voor personen die verzwakt zijn door het coronavirus. Zij kunnen extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten, klinkt het. Omgekeerd zijn personen met hittestress dan weer extra kwetsbaar voor covid-19.

Het KMI spreekt van een landelijke hittegolf wanneer de maxima in Ukkel gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen tenminste 25 graden halen, waarbij op minstens drie dagen 30 graden bereikt wordt. Verwacht wordt dat vanaf woensdag en vooral de dagen daarna de hittegolf toeslaat, met maximumtemperaturen ruim boven de 30 graden in het centrum van het land. De temperatuursindicator die is vastgelegd in het federale ozon- en hitteplan is daarmee overschreden, meldt Ircel, en dus treedt de waarschuwingsfase van dat plan vanaf vandaag/zondag in werking.De komende twee dagen worden nog geen overschrijdingen van de Europese ozoninformatiedrempel verwacht, maar vanaf woensdag zal de combinatie van luchtvervuiling, warmte en zon wellicht wel leiden tot een toename in de ozonconcentraties. Of die ook de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht zullen overschrijden, is nog niet te voorspellen. Ircel waarschuwt in elk geval als dat het geval is. Ook de waarschuwingsfase van het Vlaamse Warmteactieplan treedt zondag in werking, meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het agentschap roept iedereen op om zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. Daarnaast krijgen gemeentes, thuizorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvangdiensten en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen een herinnering en tips om zich te wapenen tegen warmte. Voor iedereen geldt in elk geval hetzelfde advies, zegt woordvoerder Joris Moonens: voldoende water drinken, jezelf en je huis koel houden, en verzekeren dat ook kinderen of ouderen in de omgeving voldoende drinken en koelte vinden. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is er dit jaar sowieso extra aandacht nodig voor personen die verzwakt zijn door het coronavirus. Zij kunnen extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten, klinkt het. Omgekeerd zijn personen met hittestress dan weer extra kwetsbaar voor covid-19.