Hittegolf ‘maakt elektriciteit zo duur als in de winter’

© Thinkstock

De hittegolf heeft ook een impact op de elektriciteitsvoorziening. Donderdag werd op de stroombeurs Belpex tot 57,61 euro betaald voor 1.000 kilowattuur, ruim 15 euro boven het seizoensgemiddelde. Dit soort tarieven is eerder in de winter courant.

Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

Er is wat krapte op de stroommarkt en dat heeft zowel te maken met een iets hogere vraag, als het feit dat de hitte op de productie en invoermogelijkheden weegt. De consument verbruikt dezer dagen volgens de kranten zo’n 5 à 10 procent meer stroom, vooral voor luchtkoeling en frigo’s.

Op het middaguur donderdag lag het verbruik zelfs 16 procent hoger dan een week eerder. Die stijging is des te opmerkelijker omdat een aantal mensen op vakantie naar het buitenland is vertrokken.

Puffende zonnepanelen

Aan de productiekant moeten gascentrales gekoeld worden en hebben ze een lager rendement door de warmte. De productie ligt er zo’n 5 à 10 procent lager. Zelfs zonnepanelen presteren minder door de hitte. En ook de kabels kunnen minder stroom vervoeren, waardoor de import uit de buurlanden lager ligt.

Donderdag bereikte de elektriciteitsprijs op de stroombeurs 57,61 euro, terwijl die prijs in juni tussen 34,19 en 48,46 euro schommelde.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content