Het is "de evidentie zelve" dat de indexsprong wordt doorgevoerd "voor al wie werkt". Zo heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in het VRT-programma De Zevende Dag gereageerd op de stellingname van de christelijke vakbond.

Volgens de Christelijke Onderwijscentrale (COC) kan de federale regering geen indexsprong opleggen aan het onderwijs in Vlaanderen omdat de loonsvorming een bevoegdheid van de Vlaamse regering is. Een verklaring die Crevits "verrast", want de voorbije jaren waren er nooit problemen bij aanpassingen aan het indexmechanisme.

Crevits is zelf "een koele minnaar" van een indexsprong, maar het is volgens haar de "evidentie zelve" dat die wordt toegepast op "al wie werkt". "Als die indexsprong doorgevoerd wordt, dan moet je geen concurrentie gaan organiseren tussen de verschillende soorten mensen die in loondienst werken", reageert de minister. "Je kan niet zeggen: het is niet van toepassing op leraren en wel op wie in de fabriek werkt."

De vakbond oppert ook dat de uitvoering van een indexsprong andere besparingen in het onderwijs overbodig maken, maar zo snel legt Crevits die link niet. "Ik doe geen voorafnames op een budgetcontrole die we in 2015 zullen doen", aldus de minister. Ze wijst er wel op dat de Vlaamse regering volop investeert in de tewerkstelling van leraren en in overleg met de vakbonden maatregelen wil nemen om het beroep opnieuw aantrekkelijker te maken.

(Belga/TE)

Het is "de evidentie zelve" dat de indexsprong wordt doorgevoerd "voor al wie werkt". Zo heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in het VRT-programma De Zevende Dag gereageerd op de stellingname van de christelijke vakbond. Volgens de Christelijke Onderwijscentrale (COC) kan de federale regering geen indexsprong opleggen aan het onderwijs in Vlaanderen omdat de loonsvorming een bevoegdheid van de Vlaamse regering is. Een verklaring die Crevits "verrast", want de voorbije jaren waren er nooit problemen bij aanpassingen aan het indexmechanisme. Crevits is zelf "een koele minnaar" van een indexsprong, maar het is volgens haar de "evidentie zelve" dat die wordt toegepast op "al wie werkt". "Als die indexsprong doorgevoerd wordt, dan moet je geen concurrentie gaan organiseren tussen de verschillende soorten mensen die in loondienst werken", reageert de minister. "Je kan niet zeggen: het is niet van toepassing op leraren en wel op wie in de fabriek werkt." De vakbond oppert ook dat de uitvoering van een indexsprong andere besparingen in het onderwijs overbodig maken, maar zo snel legt Crevits die link niet. "Ik doe geen voorafnames op een budgetcontrole die we in 2015 zullen doen", aldus de minister. Ze wijst er wel op dat de Vlaamse regering volop investeert in de tewerkstelling van leraren en in overleg met de vakbonden maatregelen wil nemen om het beroep opnieuw aantrekkelijker te maken. (Belga/TE)