Het wordt erg moeilijk om nog werk te vinden in België

Simon Demeulemeester

De economische malaise doet het jobaanbod in Vlaanderen sterk krimpen. Er zijn 13% minder vacatures dan een jaar geleden.

Het jobaanbod in Vlaanderen daalt sterk. Er zijn 13 % minder vacatures dan een jaar geleden, en er is geen beterschap op komst. Dat schrijft De Standaard.

Volgens de Vlaamse arbeidsdienst VDAB waren er tussen eind maart 2012 en eind maart 2013 in totaal 257.000 jobaanbiedingen aangemeld door Vlaamse bedrijven en nonprofit-werkgevers. Dat waren er 13,8 procent of liefst 41.000 minder dan in dezelfde periode tussen 2011 en 2012.

De vraag bij industriële bedrijven naar uitzendarbeiders gaat al maanden omlaag, als gevolg van de crisis. Maar die daling is in maart in een hogere versnelling gegaan. De verslechtering heeft onder meer te maken met de grote herstructureringsdossiers in Wallonië, zoals bij ArcelorMittal en Caterpillar. Maar de negatieve trend is structureel en geldt ook voor Vlaanderen.

De daling is algemeen en treft alle economische sectoren. De grootste daling ligt weliswaar in de industriële sector zoals de chemie (-31%) en metaal (-28%).

Kans op ontslag is groter dan kans op aanwerving

Paul Verschueren van de uitzendfederatie Federgon toont zich pessimistisch. “Ik vrees dat de Belgische economie opnieuw in een recessie gaat belanden en ik zie niet snel verbetering”, zegt hij in De Standaard.

Uit cijfers van hr-dienstenbedrijf en uitzendkantoor Manpower blijkt bovendien dat de kans op ontslag groter is dan op aanwerving. De index die dit becijfert is naar -2 gedoken. In het eerste kwartaal stond deze nog op +1.

Adecco de boer op tegen jeugdwerkloosheid

Naar aanleiding van de groeiende werkloosheidscijfers onder jongeren, trekt uitzendbureau Adecco vandaag de straten op om jonge werkzoekenden warm te maken voor hun sollicitatiecoachings. Patrick De Maeseneire, CEO van Adecco, zei in De Ochtend op de VRT-radio dat jongeren weldegelijk hard op zoek zijn naar werk. “Uit eigen onderzoek blijkt dat 93 procent heel hard zoekt naar werk. Daarvan ziet 66 procent de resultaten echter somber in: ze verwachten in de eerste drie maanden geen werk te vinden. Dat klopt ook: gemiddeld raken ze pas na zes maanden aan een job.”

Volgens De Maeseneire is het gebrek aan ervaring het belangrijkste probleem: “Zeker als er weinig jobaanbod is, kiezen de werkgevers voor mensen met meer ervaring.”

De Maeseneire: ‘Belgische arbeidsmarkt moet flexibeler en mobieler’

Volgens De Maeseneire heeft iedereen een rol te spelen in het omlaag halen van de jeugdwerkloosheidscijfers. “In Duitsland is dat cijfer gezakt van 8,1 procent naar 7,7 procent. Daar gaat een deel van de werkloosheidssteun naar de bedrijven, wat voor hen de drempel verlaagd om jongeren aan te nemen.”

De Maeseneire suggereerde ook dat de arbeidsmarkt in België flexibeler en mobieler moet worden. Hij zei dat een grotere uitstroom voor een grotere instroom van jongeren kan zorgen, maar wilde de woorden ‘gemakkelijker ontslaan’ niet in de mond nemen.

De instapstages van federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) noemde de Adecco-CEO een “heel goed initiatief. Dankzij stages doen jongeren zo snel mogelijk ervaring op, waardoor ze sneller opgenomen worden in de arbeidsmarkt.”

Industrie en bouw stimuleren

Aangezien het werkloosheidsprobleem zich vooral situeert onder laaggeschoolde jongeren, besloot De Maeseneire met de suggestie om de industrie opnieuw aan te trekken en sectoren als de bouw te stimuleren. “In die sectoren kunnen laaggeschoolden immers werk vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content