Het mini-Watergate van Dedecker en de vuile rol van Open VLD

Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Parlementslid Jean-Marie Dedecker dreigt zijn onschendbaarheid kwijt te spelen in een gerechtelijk dossier rond een dubieus contract met een privédetective om Karel De Gucht na te trekken.

In principe beslist het federaal parlement nu donderdag (16 mei) over een vraag tot het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van Jean-Marie Dedecker (LDD). Alles begon toen Dedecker op 22 november 2008 een privédetective inhuurde om na te gaan of zijn rivaal Karel De Gucht (Open VLD) betrokken was bij de sale-and-lease-back operatie van het gerechtsgebouw van Veurne in 2003.

Hij schakelde de Hasseltse Marleen Ceyssens in, op voorspraak van de Limburgse zuivelhandelaar Guy Geens en zijn toenmalige vriendin Liesbeth Smeets die destijds de ambitie hadden om de LDD in Limburg groot te maken. Er werd die dag echter een contract voor ‘patentonderzoek’ opgesteld, en niet voor een onderzoek naar De Gucht.

Toen het verhaal op 17 april 2009 uitlekte in het VTM-nieuws, na een anonieme tip van het koppel Geens-Smeets die in onmin waren geraakt met Dedecker, kwamen Dedecker en detective Ceyssens in slechte papieren terecht, want de wet verplicht dat er een schriftelijk contract is voor afspraken met privédetectives. Op 2 mei 2009 werd er alsnog zo’n contract voor onderzoek naar De Gucht gefabriceerd en geantidateerd.

Geens en Smeets verklaarden aan de politie dat Dedecker zelf voorstelde om ‘patentonderzoek’ op het oorspronkelijke contract te zetten, zodat hij het onderzoek naar De Gucht via zijn onderneming EPS kon factureren. Dedecker ontkent uiteraard en dist een verhaal op dat hij met EPS in problemen kwam, omdat het Amerikaanse bedrijf Ciralight, waarvan hij lichtkoepels verkocht, zijn contracten niet kon naleven en hij moest nagaan of hij zelf koepels kon laten maken. Uit het gerechtelijk dossier blijkt echter dat alle stappen in dit ‘patentonderzoek’ gebeurden na het lek in de media.

De Open VLD lijkt een vuile rol in het verhaal te hebben gespeeld. Geens en Smeets benaderden de partij via de Limburgse Hilde Vautmans. Ze verklaren dat kopstuk Guy Verhofstadt er op aandrong dat ze met het dossier naar de pers zouden stappen, zonder de Open VLD daarbij te betrekken. Parlementair medewerker Kris Daels van Dedecker, een ex-‘superflik’, verklaarde aan de speurders dat Geens daarvoor 50.000 euro zou hebben gekregen. Maar bewijs voor die aantijging leverde hij niet.

Ten slotte is het vreemd dat het afgeronde gerechtelijk dossier twee jaar op het parket van Hasselt bleef liggen voor het werd doorgestuurd naar het parket-generaal in Antwerpen om de opheffing van Dedeckers onschendbaarheid te vragen. Een afdoende verklaring daarvoor werd niet gegeven. (DD)

Het volledige verhaal over het gerechtelijk onderzoek tegen Jean-Marie Dedecker vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content