De Vrije Universiteit Brussel (VUB) tikt decaan Willem Elias op de vingers voor enkele Facebookposts in verband met het overlijden van minister van Staat Steve Stevaert. Willem Elias zelf maakt daarvoor zijn excuses.

"Afgelopen weekend had rector Paul De Knop al een serieus gesprek met professor Willem Elias. De rector heeft hem daarin overduidelijk zijn afkeuring laten horen over zijn uitlatingen op Facebook en hem erop gewezen dat deze erg kwetsend zijn", aldus een persmededeling van de VUB.

Sociale media

In een Facebookbericht had Elias, gewoon hoogleraar en decaan van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen van de VUB, uitgehaald naar de vrouw die tegen Stevaert aangifte had gedaan. Hij verweet haar dat ze pas drie jaar na datum naar de politie was gestapt. De uitspraak maakte een storm van reacties los op Facebook, Twitter, op onlinemedia en later op radio en televisie. Er ging zelfs een video viraal waarin een jonge vrouw, die ook na drie jaar aangifte had gedaan, om het ontslag vroeg van Elias.

'Geweldpleging is grootste misdaad'

"Als universiteit bieden we de jonge vrouw en alle andere slachtoffers onze diepste excuses aan", aldus de VUB. "Het laatste wat ik wil doen, is verkrachting banaliseren", aldus Elias in de VUB-mededeling. "Ik verontschuldig me tegenover iedereen die ik gekwetst heb met mijn woorden. Ik begrijp en respecteer die emoties. Ik vind geweldpleging de grootste misdaad, zelfs de kleinste vorm ervan. Wanneer dat tegenover vrouwen gebeurt en er ook machtsmisbruik bij komt kijken, is dit nog vele malen erger. Dus nogmaals mijn excuses."

De Vrije Universiteit Brussel zal de hele kwestie verder onderzoeken, stelt de VUB tot besluit. (Belga/WB)

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) tikt decaan Willem Elias op de vingers voor enkele Facebookposts in verband met het overlijden van minister van Staat Steve Stevaert. Willem Elias zelf maakt daarvoor zijn excuses."Afgelopen weekend had rector Paul De Knop al een serieus gesprek met professor Willem Elias. De rector heeft hem daarin overduidelijk zijn afkeuring laten horen over zijn uitlatingen op Facebook en hem erop gewezen dat deze erg kwetsend zijn", aldus een persmededeling van de VUB. In een Facebookbericht had Elias, gewoon hoogleraar en decaan van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen van de VUB, uitgehaald naar de vrouw die tegen Stevaert aangifte had gedaan. Hij verweet haar dat ze pas drie jaar na datum naar de politie was gestapt. De uitspraak maakte een storm van reacties los op Facebook, Twitter, op onlinemedia en later op radio en televisie. Er ging zelfs een video viraal waarin een jonge vrouw, die ook na drie jaar aangifte had gedaan, om het ontslag vroeg van Elias. "Als universiteit bieden we de jonge vrouw en alle andere slachtoffers onze diepste excuses aan", aldus de VUB. "Het laatste wat ik wil doen, is verkrachting banaliseren", aldus Elias in de VUB-mededeling. "Ik verontschuldig me tegenover iedereen die ik gekwetst heb met mijn woorden. Ik begrijp en respecteer die emoties. Ik vind geweldpleging de grootste misdaad, zelfs de kleinste vorm ervan. Wanneer dat tegenover vrouwen gebeurt en er ook machtsmisbruik bij komt kijken, is dit nog vele malen erger. Dus nogmaals mijn excuses." De Vrije Universiteit Brussel zal de hele kwestie verder onderzoeken, stelt de VUB tot besluit. (Belga/WB)