De oproep van CD&V-voorzitter Wouter Beke aan zijn mandatarissen om zich offensiever op te stellen, was helemaal geen oorlogsverklaring en had evenmin iets te maken met oppositie voeren binnen de meerderheid. Dat heeft Beke zondagmiddag verklaard op VTM NIEUWS. Een regeerakkoord sluiten, betekent niet dat je met drie dezelfde partijen te maken hebt, legde Beke uit.

"Democratie is het georganiseerde meningsverschil. De mensen mogen weten waar wij voor staan, net zoals ze mogen weten waar de liberalen en nationalisten voor staan", aldus de christendemocraat. "Wij hebben onze duidelijke lijn in deze regering, maar natuurlijk is die anders dan die van de liberalen of nationalisten".

Hij ontkent ook dat zijn partijleden "carte blanche" zouden hebben gekregen. "Bij ons heeft niemand carte blanche. Wij zijn een zeer democratische partij. De politieke besturen en fractievergaderingen maken zeer duidelijke afspraken, en de fundamentele keuzes worden op de partijcongressen vastgelegd."

'Niet links of rechts maar logisch'

Dit jaar organiseert CD&V een programmacongres waarop de partij de lijnen voor de toekomst uitzet. Zondagnamiddag vindt een "ideologisch concert" plaats in het Concertgebouw in Brugge.

Beke stelt ook de vraag waar de termen links en rechts voor staan. Zijn partijgenoot en staatssecretaris Pieter De Crem stelde immers dat CD&V "veel te links" in de regering-Michel zit. "Als je iedereen inspanningen vraagt om de begroting naar een evenwicht te brengen, maar wil dat die door iedereen worden gedragen. Is dat links? Neen, dat is logisch. Als je de lasten op arbeid verlaagt om meer werkgelegenheid te creëren. Is dat rechts? Neen, dat is logisch". (Belga/TE)

De oproep van CD&V-voorzitter Wouter Beke aan zijn mandatarissen om zich offensiever op te stellen, was helemaal geen oorlogsverklaring en had evenmin iets te maken met oppositie voeren binnen de meerderheid. Dat heeft Beke zondagmiddag verklaard op VTM NIEUWS. Een regeerakkoord sluiten, betekent niet dat je met drie dezelfde partijen te maken hebt, legde Beke uit."Democratie is het georganiseerde meningsverschil. De mensen mogen weten waar wij voor staan, net zoals ze mogen weten waar de liberalen en nationalisten voor staan", aldus de christendemocraat. "Wij hebben onze duidelijke lijn in deze regering, maar natuurlijk is die anders dan die van de liberalen of nationalisten". Hij ontkent ook dat zijn partijleden "carte blanche" zouden hebben gekregen. "Bij ons heeft niemand carte blanche. Wij zijn een zeer democratische partij. De politieke besturen en fractievergaderingen maken zeer duidelijke afspraken, en de fundamentele keuzes worden op de partijcongressen vastgelegd." Dit jaar organiseert CD&V een programmacongres waarop de partij de lijnen voor de toekomst uitzet. Zondagnamiddag vindt een "ideologisch concert" plaats in het Concertgebouw in Brugge. Beke stelt ook de vraag waar de termen links en rechts voor staan. Zijn partijgenoot en staatssecretaris Pieter De Crem stelde immers dat CD&V "veel te links" in de regering-Michel zit. "Als je iedereen inspanningen vraagt om de begroting naar een evenwicht te brengen, maar wil dat die door iedereen worden gedragen. Is dat links? Neen, dat is logisch. Als je de lasten op arbeid verlaagt om meer werkgelegenheid te creëren. Is dat rechts? Neen, dat is logisch". (Belga/TE)