Bij het brede publiek is Jaak Peeters onbekend, maar achter de schermen behoort hij al vele jaren tot de harde kern van de Vlaamse beweging. Hij stond mee aan de wieg van twee politieke partijen: het Vlaams Blok in 1978 en de Nieuw-Vlaamse Alliantie in 2001. Tot eind februari 2011 zit hij nog in de partijraad van de N-VA. Daarna stopt hij met actieve politiek, en wil hij vooral schrijven - hij onderhoudt al enkele jaren de bijzonder interessante blog www.doorstroming.net.

In een interview met Knack analyseert Peeters deze week de politieke actualiteit. Zijn uit gangspunt is het realisme, zegt hij. 'Politici stellen hun job mooier voor dan ze in werkelijk heid is. Politici moeten strijd leveren, en die strijd wordt niet altijd even proper gevoerd. Soms heb je geen keuze en is het à la guèrre comme à la guèrre, zoals Bart De Wever zegt. Er is in dit land een gevecht om de macht bezig. De Belgische staat is in de vroege negentiende eeuw gesticht door Frantaligen en voor Franstaligen.

Ondertussen hebben we een lange emancipatiestrijd achter de rug en zijn we sociaal en intellectueel ontvoogd. En dus willen de Vlamingen een stuk van de macht in handen krijgen. Want daar gaat het om, om macht. De staats macht is de macht om te beslissen wat er met het geld gebeurt. Precies omdat het een strijd om de macht is, lost praten niets meer op. Het overlegmodel is failliet.'

Er is toch geen alternatief? We kunnen mekaar de kop toch niet inslaan?

Jaak Peeters: Er is wel een alternatief, en dat is volop aan de gang: het gevecht dat Elio Di Rupo en Bart De Wever aan het leveren zijn, is een uitputtingsslag. Iedereen is zich ervan bewust dat de kelk deze keer tot op de bodem moet worden geledigd. Wat wij vandaag zien, is een veldslag met vreedzame middelen. Het gevecht vindt niet met woorden plaats, maar met uitputting. De verliezer van dit gevecht is diegene die het eerste door de knieën gaat.

Heeft Di Rupo op het eerste gezicht dan geen betere kaarten dan De Wever?

Peeters: Dat zou je kunnen denken. De tijd speelt veel meer in het nadeel van De Wever, daar is geen discussie over mogelijk. En dat weet Di Rupo natuurlijk. Welnu, dát is het niveau waarop het spel wordt gespeeld.

In dat verband: is het wel verstandig van uw voorzitter om mee te doen aan De allerslimste mens ter wereld? Zullen zijn kiezers niet vinden dat het langzamerhand genoeg is geweest met die spelletjes?

Peeters: Ik zou het in zijn geval zeker niet gedaan hebben. Ik denk inderdaad dat het voor een aantal mensen ondertussen genoeg is geweest met die spelletjes. Maar hij doet dat nu eenmaal echt graag. Toch zou ik het deze keer niet meer gedaan hebben. Mensen houden van de stijl van De Wever, ze genieten ervan dat hij de dingen zegt zoals ze zijn, ze kunnen zich met hem identificeren, dat is de basis van zijn populariteit. Maar nu verwachten ze ook dat het wordt opgelost, dat hij met resultaten komt voor Vlaanderen. (JDC)

Bij het brede publiek is Jaak Peeters onbekend, maar achter de schermen behoort hij al vele jaren tot de harde kern van de Vlaamse beweging. Hij stond mee aan de wieg van twee politieke partijen: het Vlaams Blok in 1978 en de Nieuw-Vlaamse Alliantie in 2001. Tot eind februari 2011 zit hij nog in de partijraad van de N-VA. Daarna stopt hij met actieve politiek, en wil hij vooral schrijven - hij onderhoudt al enkele jaren de bijzonder interessante blog www.doorstroming.net. In een interview met Knack analyseert Peeters deze week de politieke actualiteit. Zijn uit gangspunt is het realisme, zegt hij. 'Politici stellen hun job mooier voor dan ze in werkelijk heid is. Politici moeten strijd leveren, en die strijd wordt niet altijd even proper gevoerd. Soms heb je geen keuze en is het à la guèrre comme à la guèrre, zoals Bart De Wever zegt. Er is in dit land een gevecht om de macht bezig. De Belgische staat is in de vroege negentiende eeuw gesticht door Frantaligen en voor Franstaligen. Ondertussen hebben we een lange emancipatiestrijd achter de rug en zijn we sociaal en intellectueel ontvoogd. En dus willen de Vlamingen een stuk van de macht in handen krijgen. Want daar gaat het om, om macht. De staats macht is de macht om te beslissen wat er met het geld gebeurt. Precies omdat het een strijd om de macht is, lost praten niets meer op. Het overlegmodel is failliet.' Er is toch geen alternatief? We kunnen mekaar de kop toch niet inslaan? Jaak Peeters: Er is wel een alternatief, en dat is volop aan de gang: het gevecht dat Elio Di Rupo en Bart De Wever aan het leveren zijn, is een uitputtingsslag. Iedereen is zich ervan bewust dat de kelk deze keer tot op de bodem moet worden geledigd. Wat wij vandaag zien, is een veldslag met vreedzame middelen. Het gevecht vindt niet met woorden plaats, maar met uitputting. De verliezer van dit gevecht is diegene die het eerste door de knieën gaat. Heeft Di Rupo op het eerste gezicht dan geen betere kaarten dan De Wever? Peeters: Dat zou je kunnen denken. De tijd speelt veel meer in het nadeel van De Wever, daar is geen discussie over mogelijk. En dat weet Di Rupo natuurlijk. Welnu, dát is het niveau waarop het spel wordt gespeeld. In dat verband: is het wel verstandig van uw voorzitter om mee te doen aan De allerslimste mens ter wereld? Zullen zijn kiezers niet vinden dat het langzamerhand genoeg is geweest met die spelletjes? Peeters: Ik zou het in zijn geval zeker niet gedaan hebben. Ik denk inderdaad dat het voor een aantal mensen ondertussen genoeg is geweest met die spelletjes. Maar hij doet dat nu eenmaal echt graag. Toch zou ik het deze keer niet meer gedaan hebben. Mensen houden van de stijl van De Wever, ze genieten ervan dat hij de dingen zegt zoals ze zijn, ze kunnen zich met hem identificeren, dat is de basis van zijn populariteit. Maar nu verwachten ze ook dat het wordt opgelost, dat hij met resultaten komt voor Vlaanderen. (JDC)