"Het is genoeg geweest. Wij besturen het land, terwijl anderen achterover liggen. Dat is niet de normale gang van zaken."

België heeft een hervorming nodig: een duidelijke afbakening van bevoegdheden, meer eigen financiële verantwoordelijkheid voor de regio's en een oplossing voor het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, weet de premier. Daarnaast zijn er echter nog "tactische opstellingen en die zijn minder op hun plaats op dit moment". "Men onderhandelt met één oog op de voorstellen en één oog op de opiniepeilingen."

De aanstelling van Elio Di Rupo als formateur ziet Leterme alvast als een nieuw gegeven: "Er is echt iemand aangeduid om een regering te vormen. Ik hoop dat het lukt".

Leterme geeft toe dat hij na de stembusgang van 13 juni achterbleef met een gevoel van ontgoocheling. "Ik had het er moeilijk mee gehad, als er binnen enkele weken een nieuwe regering geweest was. Dan zou het beeld versterkt zijn dat het aan mij lag. Het feit dat het wat langer duurt, ontkracht dat beeld."

België zal over twintig jaar nog bestaan, maar met gemeenschappen en gewesten met meer bevoegdheden en verantwoordelijkheid.

"Ze kunnen niet meer aan het Belgische infuus blijven liggen, ze moeten financieel verantwoordelijk zijn", aldus nog de premier. Als er een nieuwe regering komt, zal Leterme bekijken wat het project is en wie erin gaat deelnemen. "Een plaats in die regering sluit ik niet uit", luidt het. (Belga)

"Het is genoeg geweest. Wij besturen het land, terwijl anderen achterover liggen. Dat is niet de normale gang van zaken." België heeft een hervorming nodig: een duidelijke afbakening van bevoegdheden, meer eigen financiële verantwoordelijkheid voor de regio's en een oplossing voor het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, weet de premier. Daarnaast zijn er echter nog "tactische opstellingen en die zijn minder op hun plaats op dit moment". "Men onderhandelt met één oog op de voorstellen en één oog op de opiniepeilingen." De aanstelling van Elio Di Rupo als formateur ziet Leterme alvast als een nieuw gegeven: "Er is echt iemand aangeduid om een regering te vormen. Ik hoop dat het lukt". Leterme geeft toe dat hij na de stembusgang van 13 juni achterbleef met een gevoel van ontgoocheling. "Ik had het er moeilijk mee gehad, als er binnen enkele weken een nieuwe regering geweest was. Dan zou het beeld versterkt zijn dat het aan mij lag. Het feit dat het wat langer duurt, ontkracht dat beeld." België zal over twintig jaar nog bestaan, maar met gemeenschappen en gewesten met meer bevoegdheden en verantwoordelijkheid. "Ze kunnen niet meer aan het Belgische infuus blijven liggen, ze moeten financieel verantwoordelijk zijn", aldus nog de premier. Als er een nieuwe regering komt, zal Leterme bekijken wat het project is en wie erin gaat deelnemen. "Een plaats in die regering sluit ik niet uit", luidt het. (Belga)