Ann Peuteman

‘Het EK is een hoogmis voor mensen die niet van voetbal houden’

Efficiënte vergaderingen, weinig verkeer, lege terrasjes en geen rij aan de kassa van de supermarkt. Knack-redactrice Ann Peuteman geniet met volle teugen van het EK Voetbal. ‘Nog een zomerjurkje nodig? Zaterdag zo rond een uur of drie is een goed moment om te gaan shoppen’, schrijft ze.

Dol ben ik op het EK Voetbal! Zeker als de matchen in onze tijdzone worden gespeeld en de Rode Duivels mogen meedoen. Niet dat ik van plan ben om te kijken. Voorlopig toch niet. Ik heb niet veel met voetbal. Wel ben ik door de jaren heen de voordelen van zo’n internationaal tornooi gaan inzien, en dan vooral van de voetbalgekte die het halve land lamlegt. Zeker naar de wedstrijden die om zes uur plaatsvinden, kijk ik ontzettend uit. Zalige werkdagen worden dat. Om te beginnen hangt er dan op kantoor een zinderende, dartele spanning terwijl her en der al een papieren vlagje naast een toetsenbord wordt neergepoot. Omdat iedereen tegen de aftrap thuis wil zijn, wordt de prietpraat tijdelijk tot een minimum gereduceerd. Ook vergaderingen zijn plots een stuk korter en efficiënter, want niemand heeft tijd te verliezen. Op zo’n dag krijg je sowieso veel meer van je collega’s gedaan: alles om zo snel mogelijk van je af te zijn. Zelfs de kranten doornemen gaat veel sneller, want hele katernen tricolore verslaggeving kan ik zo overslaan.

Het EK is een hoogmis voor mensen die niet van voetbal houden

Als iedereen dan uiteindelijk vertrokken is, zo rond half zes, kan ik zonder spoortje file de Ring over en de E40 op. Kom ik al eens een andere auto tegen, dan is die meestal helemaal opgetuigd met vlaggen, sjaals, toeters en bellen. Dat biedt niet alleen een bijzonder jolige aanblik, de kans dat je ertegenaan rijdt is ook een pak kleiner. Maar het handigst vind ik toch die hoesjes waar veel chauffeurs hun achteruitkijkspiegels in wurmen. Heel handig in de nauwe straatjes in mijn buurt, waar die spiegels wel eens tegen elkaar aan schuren als twee auto’s elkaar passeren.

En dan die stilte eens je thuis arriveert! Toch is het een goed idee om nog even boodschappen te gaan doen voor je je met een goed boek en een aperitiefje in je tuin installeert: je staat gegarandeerd alleen aan de kassa. Wie nu denkt het licht te hebben gezien en alvast plannen maakt voor de koopjesperiode, is eraan voor de moeite: vanaf 1 juli worden alle matchen na sluitingstijd gespeeld. Gelukkig geven nogal wat kledingzaken hun klanten al vanaf halfweg juni fluisterkortingen. Komende zaterdag zo rond drie uur is dan ook het ideale moment om je een nieuwe zomergarderobe aan te schaffen.

Ann Peuteman
Ann Peuteman

En zo kan ik nog wel even doorgaan. In de bioscoop, bijvoorbeeld, heb je tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels plaats zat en de kans is groot dat alle lawaaierige nacholiefhebbers thuis op de bank zitten. Of wil je liever naar dat hippe restaurant waar je altijd ruim een week op voorhand voor moet reserveren? Daar kun je nu zo binnenwandelen. Maar het allerleukste is natuurlijk als het tijdens het EK stralend weer is: dan heb je zo plek op terrasjes in het hart van de stad die anders afgeladen vol zitten. Al kun je op voorhand wel best even checken of ze vlakbij geen gigantisch scherm hebben neergepoot.

Veel te snel gaan die heerlijke weken voorbij. Voor je het weet zijn de groepswedstrijden en zelfs de achtste finales gespeeld en begint de zomervakantie. En dan ga ik er ook eens voor zitten. Niet alleen omdat alle wedstrijden dan toch om negen uur ’s avonds worden gespeeld maar ook omdat het zo langzamerhand spannend begint te worden. Met nog acht ploegen in de running is het tegen die tijd ook al lekker overzichtelijk allemaal. Bij de kwartfinales dus, dan begint het EK voor mij. Ik hoop wel dat de Rode Duivels dan nog in Frankrijk zijn. Anders heb ik die tricolore schminkroller voor niets gekocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content