Begin dit jaar berekende Knack dat alle overheden in dit land (federaal, regionaal, lokaal) tot dan toe zeker 4 miljard euro in Dexia hadden gestopt om de Frans-Belgische financiële instelling te redden (zie Knack nr. 6, 'Het drama Dexia').

Daarvan was toen om en bij de 3 miljard in rook opgegaan. De redding gebeurde immers tegen 9,90 euro per aandeel en de beurskoers van Dexia was op dat moment gedaald tot 3 euro. Nu, zes maanden later is dat aandeel door de schuldencrisis nog verder gezakt, tot zo'n 1,60 euro. Dat betekent dat het verlies van de overheden op hun investering van 4 miljard in Dexia al is opgelopen tot bijna 3,5 miljard euro.

De overheden investeerden soms rechtstreeks in Dexia. Zo kijkt de federale regering nu aan tegen een verlies van meer dan 900 miljoen euro. Voor de Vlaamse regering gaat het om 470 miljoen euro, voor de Waalse om meer dan 300 miljoen en voor de Brusselse om zo'n 140 miljoen euro.

Onze overheden investeerden ook onrechtstreeks in Dexia. Dat gebeurde dan via Ethias, de financiële holding van het ACW, Groep Arco, en de Gemeentelijke Holding, dat investeert met het geld van steden, gemeenten en provincies. De Gemeentelijke Holding heeft nu bijna 500 miljoen euro verlies op zijn Dexia-participatie.

Gemeentelijke Holding
Deze aandeelhouders benadrukken steeds dat het verlies in Dexia 'latente minwaarden' zijn: zo lang ze hun Dexia-aandelen niet verkopen, is er van dat verlies geen sprake. Dat neemt niet weg dat die 'latente minwaarden' die aandeelhouders zelf in een ongemakkelijke positie brengen en zo veel geld kosten aan ons allen. Dat is zeker het geval voor de Gemeentelijke Holding, dat leningen aanging om Dexia-aandelen te kunnen kopen, waarvoor het Dexia-aandelen als onderpand gaf. Aangezien die aandelen vandaag minder waard zijn, vragen de banken die het geld leenden extra onderpand. En dat heeft de Gemeentelijke Holding niet, zodat de regionale overheden Vlaanderen, Brussel en Wallonië voortdurend moeten bijspringen. Eind juni leverden ze zo nog voor 450 miljoen waarborgen.

De Gemeentelijke Holding flirt dan ook al een hele tijd met een faillissement. Ze heeft 1,7 miljard euro schulden en een negatief eigen vermogen van circa 500 miljoen euro. Bovendien moet de holding in oktober al 120 miljoen euro schulden terugbetalen, waarvoor ze nu niet de middelen heeft. Volgende maand zullen de regionale overheden dan ook opnieuw over de brug moeten komen.

Ondertussen krijgen de steden en gemeenten minder geld van de Gemeentelijke Holding, wat voor sommigen een enorme impact heeft op de budgetten. Met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober volgend jaar in het vooruitzicht kunnen de gemeentebesturen daar niet mee lachen. Zij moeten extra besparen en/of naar meer inkomsten op zoek. Ook op die manier delen we allemaal in de klappen veroorzaakt door de koersval van Dexia. En wie gelooft nog dat de 'latente minwaarden' op de Dexia-aandelen binnen afzienbare tijd zich zullen ontpoppen tot echte winst?

Ewald Pironet

Begin dit jaar berekende Knack dat alle overheden in dit land (federaal, regionaal, lokaal) tot dan toe zeker 4 miljard euro in Dexia hadden gestopt om de Frans-Belgische financiële instelling te redden (zie Knack nr. 6, 'Het drama Dexia'). Daarvan was toen om en bij de 3 miljard in rook opgegaan. De redding gebeurde immers tegen 9,90 euro per aandeel en de beurskoers van Dexia was op dat moment gedaald tot 3 euro. Nu, zes maanden later is dat aandeel door de schuldencrisis nog verder gezakt, tot zo'n 1,60 euro. Dat betekent dat het verlies van de overheden op hun investering van 4 miljard in Dexia al is opgelopen tot bijna 3,5 miljard euro. De overheden investeerden soms rechtstreeks in Dexia. Zo kijkt de federale regering nu aan tegen een verlies van meer dan 900 miljoen euro. Voor de Vlaamse regering gaat het om 470 miljoen euro, voor de Waalse om meer dan 300 miljoen en voor de Brusselse om zo'n 140 miljoen euro. Onze overheden investeerden ook onrechtstreeks in Dexia. Dat gebeurde dan via Ethias, de financiële holding van het ACW, Groep Arco, en de Gemeentelijke Holding, dat investeert met het geld van steden, gemeenten en provincies. De Gemeentelijke Holding heeft nu bijna 500 miljoen euro verlies op zijn Dexia-participatie. Gemeentelijke Holding Deze aandeelhouders benadrukken steeds dat het verlies in Dexia 'latente minwaarden' zijn: zo lang ze hun Dexia-aandelen niet verkopen, is er van dat verlies geen sprake. Dat neemt niet weg dat die 'latente minwaarden' die aandeelhouders zelf in een ongemakkelijke positie brengen en zo veel geld kosten aan ons allen. Dat is zeker het geval voor de Gemeentelijke Holding, dat leningen aanging om Dexia-aandelen te kunnen kopen, waarvoor het Dexia-aandelen als onderpand gaf. Aangezien die aandelen vandaag minder waard zijn, vragen de banken die het geld leenden extra onderpand. En dat heeft de Gemeentelijke Holding niet, zodat de regionale overheden Vlaanderen, Brussel en Wallonië voortdurend moeten bijspringen. Eind juni leverden ze zo nog voor 450 miljoen waarborgen. De Gemeentelijke Holding flirt dan ook al een hele tijd met een faillissement. Ze heeft 1,7 miljard euro schulden en een negatief eigen vermogen van circa 500 miljoen euro. Bovendien moet de holding in oktober al 120 miljoen euro schulden terugbetalen, waarvoor ze nu niet de middelen heeft. Volgende maand zullen de regionale overheden dan ook opnieuw over de brug moeten komen. Ondertussen krijgen de steden en gemeenten minder geld van de Gemeentelijke Holding, wat voor sommigen een enorme impact heeft op de budgetten. Met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober volgend jaar in het vooruitzicht kunnen de gemeentebesturen daar niet mee lachen. Zij moeten extra besparen en/of naar meer inkomsten op zoek. Ook op die manier delen we allemaal in de klappen veroorzaakt door de koersval van Dexia. En wie gelooft nog dat de 'latente minwaarden' op de Dexia-aandelen binnen afzienbare tijd zich zullen ontpoppen tot echte winst? Ewald Pironet