Ewald Pironet

Het debat is begonnen: welke landen horen bij het nieuwe kern-Europa?

De discussie over welke landen deel moeten uitmaken van een kern-Europa is duidelijk begonnen. Toch wordt ze in ons land nog steeds niet gevoerd, merkt Ewald Pironet op.

Gisteren pleegden de zes stichtende leden van de Europese Unie in Rome overleg over de uitdagingen waar de Europese Unie voor staat. Namen deel aan die beraadslaging: België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. De samenkomst past in de manoeuvres die aan de gang zijn en waarbij nagedacht wordt of de Europese Unie wel verder moet gaan met de huidige 28 lidstaten.

Al langer groeit het inzicht dat een Europese Unie met 28 landen en een eurogroep van 19 landen onhoudbaar is. De ontwikkelingen op sociaaleconomisch-financieel vlak bijvoorbeeld lopen volgens velen te wijd uit elkaar om één beleid te voeren. Met de vluchtelingencrisis, de problemen in Griekenland die nog steeds niet van de baan zijn en een dreigende Brexit, wordt er steeds meer luidop nagedacht over welke landen tot een kern-Europa moeten behoren. Daar past de samenkomst in Rome in.

Het debat is begonnen: welke landen horen bij het nieuwe kern-Europa?

In ons land was professor Herman Matthijs (VUB en UGent) een van de eersten die de landen die deel moeten uitmaken van een kern-Europa bij naam noemde. Hij hield het op de Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en de Iberische landen Spanje en Portugal.

Wat later, in november vorig jaar, lanceerde de Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, een lijstje van vijf landen die volgends hem konden deel uitmaken van een mini-Schengen en meteen een kern-Europa: ‘Het gaat om Zweden, Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland. We zitten in dezelfde situatie en proberen zo nauw mogelijk samen te werken’, verklaarde hij in een interview in zakenkrant De Tijd.

Die uitspraak van Dijsselbloem lokte merkwaardig genoeg niet veel publieke reactie uit. In ons land ontstond er helemaal geen discussie over, zoals we eerder al op Knack.be aanstipten. Maar de diplomatieke diensten van de EU-lidstaten zetten sindsdien wel alle zeilen bij, want voor het eerst had iemand van zo’n kaliber als Dijsselbloem gezegd wie deel mocht uitmaken van de harde kern van de Europese Unie. Zijn uitspraak zette de norm voor wat een van de belangrijkste debatten van de volgende weken en maanden moet zijn: welke landen vormen het nieuwe kern-Europa?

En gisteren was er dus het overleg in de Italiaanse hoofdstad tussen de ministers van buitenlandse zaken van de zes stichtende leden van de Europese Unie, zoals die in 1957 begon met de Europese Economische Gemeenschap. In vergelijking met het lijstje van Dijsselbloem werden (naast het kleine Luxemburg) nu Italië en Frankrijk wel bij die besprekingen betrokken, al zijn het twee economieën in moeilijkheden. De kernlanden die Dijsselbloem in zijn hoofd had, waren economisch gezonder, meer Noord-Europees. Maar België zit er steeds bij.

De discussie over welke landen deel moeten uitmaken van een kern-Europa is dus duidelijk begonnen. In ons land wordt ze nog steeds niet gevoerd. Dat kan hier: welke landen horen volgens u bij het kern-Europa? Stuur de namen van de landen in door te reageren op dit artikel, of via Twitter naar @epironet en met #KernEuropa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content