‘Het begint met slet en eindigt met een mep’

Partnergeweld © Istock

‘Schelden of slaan, het komt even hard aan.’ Met die campagne willen het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en Beweging tegen Geweld vzw aandacht vragen voor verbaal en fysiek geweld op vrouwen.

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen lanceert in samenwerking met de Beweging tegen Geweld vzw zijn nationale campagne ‘Schelden of slaan, het komt even hard aan’. Met die campagne willen ze de aandacht vestigen op verbaal en fysiek geweld op vrouwen. Dinsdag 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen.

In België zijn de afgelopen 12 maanden meer dan 300.000 vrouwen het slachtoffer geworden van fysiek en/of seksueel geweld. Maar liefst een op de vier vrouwen gaf aan kleinerende of vernederende opmerkingen te hebben gekregen van de huidige partner of ex-partner in de privésfeer. In 2013 registreerde het parket 61.028 gevallen van huiselijk geweld, waaronder 24.260 zaken van slagen en verwondingen. Dat zijn ongeveer 167 registraties per dag.

Choquerende slogans

De campagne richt zich op jonge mannen en hun vrienden. Met choquerende slogans als ‘Het begint met slet en eindigt met een mep’ wil het Instituut erop wijzen dat verbaal geweld dezelfde gevolgen kan hebben als fysiek geweld en er bovendien ook toe kan leiden.

In de week van 25 november zijn er voor de campagne een honderdtal acties. Verschillende bekende Vlamingen zoals Ben Crabbé, Bart Peeters en Adriaan Van den Hoof hebben al hun steun aan de campagne toegezegd. Zij nemen op 25 november een selfie met een campagne-T-shirt en gaan deze foto posten op verschillende sociale media, waaronder de Facebookpagina van de campagne. Het Instituut verspreidt ook affiches, speelkaarten en bierkaartjes in meer dan 400 cafés. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content