"Ik zou het heel spijtig vinden dat er een politieke oorlog losbreekt rond zo'n belangrijk dossier als de modernisering van het secundair onderwijs." Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in De Ochtend op Radio 1.

"Ik ga geen hervorming goedkeuren waarmee we het fundamenteel oneens zijn", verklaarde Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten woensdag in De Morgen. Het masterplan secundair onderwijs werd onderhandeld in de vorige Vlaamse regering, waar Open VLD geen deel van uitmaakte, en opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Dat werd ondertekend door Open VLD, waarmee de liberalen zich dus achter de hervorming schaarden. Maar: "Het is nogal jammer om van dit masterplan uit te gaan", zegt Rutten woensdag. Haar partij wil onder meer dat ook het kleuter- en het lager onderwijs bij het plan worden betrokken.

Concreet wil Open VLD een modulair systeem waarbij sommige kinderen al op hun tiende en andere op hun veertiende een studierichting kiezen. Zij moeten de optie krijgen om bijvoorbeeld wiskunde op het allerhoogste niveau te volgen en talen op een lager niveau.

'Open VLD is met volle goesting in regering gestapt'

"Ik ben verrast dat de voorzitter van Open VLD zich nu lanceert als woordvoerder onderwijs", reageert Hilde Crevits. "De teneur van het artikel en de scherpte staan haaks op de gesprekken die we voeren. De modernisering is zo belangrijk dat ze weinig politieke ruzie verdraagt."

De minister geeft wel toe dat er zaken zijn die nog open worden gelaten in het masterplan. Zo kan er inderdaad meer aandacht gaan naar de voorbereiding op een studiekeuze in het kleuter- en het lager onderwijs. "Maar Open VLD is met volle goesting toegetreden tot de Vlaamse regering, heb ik begrepen", stelt het CD&V-kopstuk.

"In het regeerakkoord staat de uitdrukkelijke passage dat de afspraken van de vorige legislatuur uitgevoerd worden. Zodra je dat op de helling zet, maak je van het akkoord een vodje papier en dat zal ik nooit aanvaarden."

'Regeerakkoord belangrijk, maar inhoudelijk debat ook'

"Regeerakkoorden zijn belangrijk, maar inhoudelijke debatten zijn dat ook. Als je ziet dat dat je over het masterplan al vijftien keer vergaderd hebt tussen kabinetten en bijna geen stap verder komt, dan is het misschien goed om het inhoudelijk debat wat open te gooien."

Zo reageerde Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) daarop in De Ochtend.

"Ik ga geen hervorming goedkeuren waarmee we het fundamenteel oneens zijn", verklaarde Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten woensdag in De Morgen. Het masterplan secundair onderwijs werd onderhandeld in de vorige Vlaamse regering, waar Open VLD geen deel van uitmaakte, en opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Dat werd ondertekend door Open VLD, waarmee de liberalen zich dus achter de hervorming schaarden. Maar: "Het is nogal jammer om van dit masterplan uit te gaan", zegt Rutten woensdag. Haar partij wil onder meer dat ook het kleuter- en het lager onderwijs bij het plan worden betrokken. Concreet wil Open VLD een modulair systeem waarbij sommige kinderen al op hun tiende en andere op hun veertiende een studierichting kiezen. Zij moeten de optie krijgen om bijvoorbeeld wiskunde op het allerhoogste niveau te volgen en talen op een lager niveau. "Ik ben verrast dat de voorzitter van Open VLD zich nu lanceert als woordvoerder onderwijs", reageert Hilde Crevits. "De teneur van het artikel en de scherpte staan haaks op de gesprekken die we voeren. De modernisering is zo belangrijk dat ze weinig politieke ruzie verdraagt." De minister geeft wel toe dat er zaken zijn die nog open worden gelaten in het masterplan. Zo kan er inderdaad meer aandacht gaan naar de voorbereiding op een studiekeuze in het kleuter- en het lager onderwijs. "Maar Open VLD is met volle goesting toegetreden tot de Vlaamse regering, heb ik begrepen", stelt het CD&V-kopstuk. "In het regeerakkoord staat de uitdrukkelijke passage dat de afspraken van de vorige legislatuur uitgevoerd worden. Zodra je dat op de helling zet, maak je van het akkoord een vodje papier en dat zal ik nooit aanvaarden.""Regeerakkoorden zijn belangrijk, maar inhoudelijke debatten zijn dat ook. Als je ziet dat dat je over het masterplan al vijftien keer vergaderd hebt tussen kabinetten en bijna geen stap verder komt, dan is het misschien goed om het inhoudelijk debat wat open te gooien." Zo reageerde Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) daarop in De Ochtend.