Hervé Jamar houdt voet bij stuk na incidentrijke Kamerzitting

Minister van Begroting, Hervé Jamar © Belga

Begrotingsminister Hervé Jamar houdt voet bij stuk, daags nadat hij zich in de Kamer de woede van de oppositie op de hals had gehaald en zo de stemming van zijn begrotingscontrole in het water zag vallen.

Meerderheid en oppositie vochten donderdagavond een procedureel robbertje uit over de hoogdringende behandeling die de regering vroeg voor enkele wetsontwerpen. De meerderheid gaf uiteindelijk toe om die hoogdringendheid donderdag niet te vragen. In ruil zou de oppositie door de vingers zien dat er eigenlijk te weinig leden van de meerderheid aanwezig waren. Begrotingsminister Jamar doorkruiste die afspraak echter. Hij bleef aandringen op de hoogdringende behandeling, onder meer voor het wetsontwerp dat de wettelijke pensioenleeftijd optrekt tot 67. De oppositie verliet daarop boos het halfrond, waardoor alle geplande stemmingen in het water vielen. Inclusief de goedkeuring van ‘zijn’ begrotingscontrole.

Jamar is alvast niet van plan de fout op zich te nemen. In een persbericht beklemtoont de Franstalige liberaal dat hij over een ‘duidelijk mandaat van de regering’ beschikte om de hoogdringendheid te vragen. ‘De vier partijen van de meerderheid – N-VA, MR, CD&V en Open VLD – staan dus eendrachtig achter deze beslissing.’

Voor Jamar is er ‘nooit sprake geweest binnen de meerderheid om de hoogdringendheid in het pensioendossier in te trekken’. Iets wat strikt gezien niet fout lijkt. Na overleg met zijn collega’s in de Kamer, had CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten immers laten verstaan dat donderdag niet over de hoogdringendheid gestemd zou worden, om zo toch de rest van de agenda te kunnen afwerken.

De afspraak met de oppositie was wel degelijk om de kwestie minstens donderdag te laten rusten. ‘Een meerderheid moet in aantal zijn, dat klopt’, zo had CD&V’er Verherstraeten het verwoord, na kort overleg met zijn collega’s. ‘Om de afspraken rond wederzijds respect te vervullen, stel stel ik voor om het verzoek tot urgentie (…) vandaag te laten vallen en daarover niet te stemmen vandaag. Ik zou de oppositie willen verzoeken om over de rest wel te stemmen.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content